Od Karolíny, expertky na výživu: Jahodový dort s krémem z jogurtu a mascarpone

Rychlý dort ze sezonního ovoce zvládnete připravit raz dva, aniž byste v kuchyni byli ostřílenými matadory.

servings

Počet porcí

10-12 porcí

preparation

Doba přípravy

120 minut

Ingredience

  • 5 středně velkých vajec

    5 lžic třtinového cukru Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Není zdravější náhradou klasického cukru, ale vyniká karamelovou chutí a vůní. Na přípravu dezertů je ideální volbou.

    lžička vanilkového extraktu

    5 lžic horké vody

    120 g hladké mouky

    60 g hladké celozrnné mouky

    lžička kypřicího prášku (nemusí být)

    Na krém:

    500 g mascarpone Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Sice patří mezi tučnější sýry, ale výjimečně a v rozumném množství si ho dopřát můžete. Vždy se zamyslete, kolik ho ve skutečnosti sníte v jedné porci. Často pak může být snědené množství zanedbatelné.

    400 g řeckého jogurtu s 0 % tuku Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Sahejte po tom pravém, který je hustý díky unikátní receptuře. Jogurty “řeckého typu” se vyrábí z menšího množství mléka a obsahují více syrovátky, krém se vám s nimi roztékal.

    2 lžíce třtinového cukru

    semínka z 1/2 vanilkového lusku

    Na dokončení:

    1 lžíce jahodového džemu bez cukru

    500 g jahod Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Obsahují o něco více vitaminu C, než tolik vyzdvihovaný citrón nebo grapefruit. Jsou prvním ovocem, které na jaře dozrává.

    trocha moučkového cukru na poprášení

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Troubu předehřejte na 175 °C, kulatou formu na dort vyložte pečícím papírem.
  2. Než se trouba nahřeje, oddělte si bílky od žloutků. Žloutky dejte do větší mísy spolu s cukrem a vanilkovým extraktem a začněte šlehat. Postupně zašlehávejte po lžících horkou vodu, žloutky nabydou na objemu a lépe se našlehají.
  3. Zvlášť si vyšlehejte dotuha bílky. Poté je opatrně gumovou stěrkou zapracujte do našlehaných žloutků a po částech do mísy začněte prosívat obě mouky s kypřicím práškem. Suché ingredience jen lehce vmíchávejte krouživým pohybem zápěstí pomocí gumové stěrky, ať vám bílky spadnou co nejméně.
  4. Přesuňte opatrně do formy, vložte do trouby a snižte teplotu pečení na 160 °C. Pečte přibližně 30 minut, poté korpus zkontrolujte dřevěnou špejlí. V případě, že na ní neulpívá syrové těsto ani lepivé drobečky, máte hotovo. Korpus vyjměte z trouby a nechte na mřížce vychladnout.
  5. Mezitím si připravte krém. Vyšlehejte mascarpone s řeckým jogurtem, přidejte semínka z vanilkového lusku a třtinový cukr. Vychladlý korpus seřízněte, aby byl rovný a navrstvěte na něj připravený krém.
  6. Navrch krému dejte na pár míst malou lžičkou jahodový džem a kulatou plochou lžičky jím udělejte v krému “mramorování”. Nakonec dort ozdobte jahodami a jemně poprašte moučkovým cukrem.
  7. Tento recept pro vás z M&S potravin v rámci placeného partnerství připravila expertka na výživu Karolína Fourová.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments