Ingredience
3 hrnky celých ovesných vloček Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Jsou ideální surovinou na snídani. Obsahují komplexní (složené) sacharidy, které organismus tráví postupně celé dopoledne. Díky beta-glukanům, součásti rozpustné vlákniny, přispívá jejich pravidelná konzumace ke snížení cholesterolu a hladiny krevního cukru.1 hrnek směsi ořechů dle chuti
¼ hrnku slunečnicových semínek
¼ hrnku dýňových semínek
½ hrnku nesířených rozinek Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Rozinky vybírejte pokud možno nesířené. Sice nejsou tak hezké, jako zlaté rozinky konzervované siřičitany, ale k časté konzumaci jsou vhodnější.3 lžíce řepkového oleje Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Na tepelnou úpravu je řepkový olej nejvhodnější. Má vysoký kouřový bod, proto se jen tak nepřepálí a navíc obsahuje ideální poměr nepostradatelných omega-3 a omega-6 mastných kyselin.4 lžíce javorového sirupu Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Nejedná se o dietní náhradu cukru. Jeho kalorická hodnota i chemická struktura je téměř shodná s třtinovým nebo klasickým řepným cukrem. Tato varianta sladidla je ovšem mnohem vhodnější než dnes tolik oblíbený agávový sirup. Sirup z agáve je totiž složen výhradně z fruktózy, která zatěžuje játra a její nadměrná konzumace přispívá k jejich ztučnění.2 lžíce pravého kakaa
1 lžička mleté skořice
špetka soli
Postup
- Ve velké míse smícháme ovesné vločky se špetkou soli, slunečnicovými a dýňovými semínky a ořechy. Ořechy můžeme použít vcelku nebo jejich část pokrájet na poloviny.
- Vedle v menší misce si smícháme směs řepkového oleje, javorového sirupu, skořice a kakaa. Přidáme do mísy k ovesným vločkám, semínkám a ořechům a důkladně promícháme. Na promíchání se nebojte použít ruce, aby se každá vločka dobře obalila tekutou směsí a nezůstávaly vám v míse suché kousky.
- Připravené müsli přemístěte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 160 °C cca 20-25 min. Granolu pravidelně kontrolujte a při pečení promíchávejte, aby se opekla ze všech stran a nepřipálila se vám.
- K vašemu müsli vmíchejte rozinky až na závěr po upečení, aby zůstaly měkké a šťavnaté. Kdybyste je pekli společně s vločkami, zůstaly by vám z nich upražené „kamínky“.
- Tento recept pro vás ve spolupráci s M&S připravila expertka na výživu Karolína Fourová.