Od Karolíny, expertky na výživu: Citronové linguine s chřestem

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

25 minut

Ingredience

  • 3 lžíce olivového oleje Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Vydrží teplotu 180 °C, proto ho využívejte za studena nebo na rychlé restování. Na smažení nebo grilování vhodný není.
  • 2 lžíce másla

  • 2 stroužky česneku

  • šťáva a kůra z 1 citronu

  • 250 g zeleného chřestu Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Zelenina s vysokým obsahem vlákniny a mimimem kalorií. Zelený chřest je chuťově výraznější, ale často je méně vláknitý a nemusí se loupat. Bílý chřest má jemnou chuť, ale musíte ho oloupat vždy.
  • čerstvě mletý pepř

  • sůl

  • špetka sušených chilli vloček

  • 500 g těstovin linguine Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Kvalitní těstoviny jsou vyrobeny z tvrdozrnné pšenice a mají matný a hrubý povrch. Jen takové těstoviny je možné uvařit přesně „al dente” a drsný povrch zajistí, že na nich dokonale ulpí omáčka.
  • 2 lžíce nadrceného parmazánu

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Chřest omyjeme, odkrojíme konce a pokud je třeba, oloupeme škrabkou cca od poloviny stonku dolů k řezu. Máte-li velké a silné stonky, které jsou vláknité, chřest vložte do hrnce s vroucí vodou s trochou citronové šťávy, špetkou soli a cukru a plátkem másla a nechte přejít zhruba 3 minuty varem. Poté chřest přelijte ledovou vodou, aby zůstal krásně zelený. U baby chřestu, mladých a tenkých stonků tento krok můžete vynechat.
  2. Ve velké pánvi rozehřejte olej a máslo, přidejte stroužky česneku, oloupané a rozmáčklé plochou stranou nože, a nechte je chvíli na mírném stupni restovat. Přidejte chřest nakrájený podélně na poloviny (nebo příčně na cca 2 cm špalíčky), restujte zhruba 3 minuty, dokud nebude chřest tak akorát měkký, aby se dal napíchnout na vidličku, ale zároveň bude ještě mírně křupavý. Přidejte citronovou šťávu a kůru, špetku čerstvě namletého pepře, soli a chilli vloček. Prohřejte a dejte z plotýnky stranou.
  3. Linguine uvařte podle návodu na obalu a hotové je rovnou z hrnce přesuňte do pánve. Neproplachujte je, zbytky škrobové vody, ve které se těstoviny vařily, pomohou lépe navázat „omáčku”. Těstoviny důkladně promíchejte s citronovou omáčkou, dochuťte pepřem, je-li potřeba, a rozdělte na talíře. Dle chuti zakapejte olivovým olejem a posypte drceným parmazánem.
  4. Tento recept pro vás z M&S potravin připravila expertka na výživu Karolína Fourová.