Od Karolíny, expertky na výživu: Celozrnný čokoládový perník z máslové dýně

servings

Počet porcí

12 porcí

preparation

Doba přípravy

50 mintu

Ingredience

  • Na kulatou formu o průměru 24 cm:

  • 2 hrnky oloupané a najemno nastrouhané máslové dýně Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Dýně má minimum kalorií, zato obsahuje velký podíl vlákniny, minerálních látek a vitaminů, především vitaminu A. Pro svou šťavnatou dužinu a jemnou nevýraznou chuť se hodí nejen do slaných pokrmů, ale i do pečení, kde činí těsto jemné a vláčné.
  • 2 hrnky celozrnné mouky

  • ½ hrnku podmáslí

  • 2 vejce

  • 5 lžic třtinového cukru

  • 3-4 lžíce pravého kakaa

  • 1 lžíce prášku do pečiva

  • 1 lžička sody na pečení Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Kuchyňská soda má oproti prášku do pečiva dvojnásobnou kypřící schopnost. Pro její aktivaci je ale nutné přidat do těsta kyselý výrobek, ať už se jedná o podmáslí, kefír, jogurt nebo citronovou šťávu. Těsto začíná kypřit okamžitě, proto neotálejte s jeho vložením do trouby, abyste zbytečně o část bublin nepřišli.
  • 1 lžička mleté skořice Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Skořice má příznivý vliv na snižování krevního tlaku a cukru. Aby měla nasládlou, jemnou a přesto intenzivní chuť, je důležitá její kvalita. Levnějšího produktu často spotřebujete mnohem více, jelikož má menší podíl silic, které mají na svědomí onu skořicovou vůni a chuť. Levná a špatně zpracovaná skořice může být navíc nepříjemně štiplavá a hořká.
  • ¾ lžičky mletého zázvoru

  • ½ lžičky mletého kardamomu

  • ½ lžičky mletého nového koření

  • kůra z jednoho citronu

  • špetka mletého muškátového oříšku

  • špetka soli

  • rozinky (naložené v rumu) Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Rozinky vybírejte pokud možno nesířené. Sice nejsou tak hezké, jako zlaté rozinky konzervované siřičitany, ale k časté konzumaci jsou vhodnější.
  • Na dokončení:

  • 100 g hořké čokolády s minimálním obsahem kakaa 72 %

  • kokosové lupínky

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. V misce vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přidáme podmáslí, citronovou kůru a vmícháme nastrouhanou dýni.
  2. Ve vedlejší misce smícháme dohromady všechny suché ingredience, tedy mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu, koření a špetku soli.
  3. Nakonec prosijeme přes sítko suché ingredience do „mokré směsi“ a důkladně promícháme.
  4. Těsto přesuneme do kulaté formy vyložené pečícím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme zhruba 25 minut.
  5. Před vyjmutím z trouby překontrolujeme koláč dřevěnou špejlí, na které by neměly ulpívat drobečky.
  6. Vychlazený perník polijeme rozpuštěnou čokoládou a posyspeme kokosovými plátky.
  7. Tento recept pro vás z M&S potravin připravila expertka na výživu Karolína Fourová.