Ingredience
Na kulatou formu o průměru 24 cm:
2 hrnky oloupané a najemno nastrouhané máslové dýně Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Dýně má minimum kalorií, zato obsahuje velký podíl vlákniny, minerálních látek a vitaminů, především vitaminu A. Pro svou šťavnatou dužinu a jemnou nevýraznou chuť se hodí nejen do slaných pokrmů, ale i do pečení, kde činí těsto jemné a vláčné.2 hrnky celozrnné mouky
½ hrnku podmáslí
2 vejce
5 lžic třtinového cukru
3-4 lžíce pravého kakaa
1 lžíce prášku do pečiva
1 lžička sody na pečení Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Kuchyňská soda má oproti prášku do pečiva dvojnásobnou kypřící schopnost. Pro její aktivaci je ale nutné přidat do těsta kyselý výrobek, ať už se jedná o podmáslí, kefír, jogurt nebo citronovou šťávu. Těsto začíná kypřit okamžitě, proto neotálejte s jeho vložením do trouby, abyste zbytečně o část bublin nepřišli.1 lžička mleté skořice Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Skořice má příznivý vliv na snižování krevního tlaku a cukru. Aby měla nasládlou, jemnou a přesto intenzivní chuť, je důležitá její kvalita. Levnějšího produktu často spotřebujete mnohem více, jelikož má menší podíl silic, které mají na svědomí onu skořicovou vůni a chuť. Levná a špatně zpracovaná skořice může být navíc nepříjemně štiplavá a hořká.¾ lžičky mletého zázvoru
½ lžičky mletého kardamomu
½ lžičky mletého nového koření
kůra z jednoho citronu
špetka mletého muškátového oříšku
špetka soli
rozinky (naložené v rumu) Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Rozinky vybírejte pokud možno nesířené. Sice nejsou tak hezké, jako zlaté rozinky konzervované siřičitany, ale k časté konzumaci jsou vhodnější.Na dokončení:
100 g hořké čokolády s minimálním obsahem kakaa 72 %
kokosové lupínky
Postup
- V misce vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přidáme podmáslí, citronovou kůru a vmícháme nastrouhanou dýni.
- Ve vedlejší misce smícháme dohromady všechny suché ingredience, tedy mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu, koření a špetku soli.
- Nakonec prosijeme přes sítko suché ingredience do „mokré směsi“ a důkladně promícháme.
- Těsto přesuneme do kulaté formy vyložené pečícím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme zhruba 25 minut.
- Před vyjmutím z trouby překontrolujeme koláč dřevěnou špejlí, na které by neměly ulpívat drobečky.
- Vychlazený perník polijeme rozpuštěnou čokoládou a posyspeme kokosovými plátky.
- Tento recept pro vás z M&S potravin připravila expertka na výživu Karolína Fourová.