Když to dá Petr, dáte to i vy: Mořské divošky

Divoké hřebenatky s hráškovým a květákovým pyré aneb mořské divošky od Petra Jansy.

servings

Počet porcí

2

preparation

Doba přípravy

35 - 45 minut

Ingredience

  • Mořský chřest
  • Divoké hřebenatky
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • máslo
  • Hrachové pyré
  • 2 sáčky čerstvého hrášku
  • 2 lžíce smetany
  • 8 lístků čerstvé máty
  • plátek másla
  • špetka soli
  • Květákové pyré
  • 300 g květáku
  • 2 lžíce smetany
  • plátek másla
  • špetka soli

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Přiznám se, že co se jídla týče, jsem dost snob. Tak to alespoň říká má matka. Kdykoliv jí s nadšením ukazuji nějakou větev posetou kousky masa na mechovém podkladu, co jsem ochutnal, znechuceně na mě pohlédne a pronese něco v tom smyslu, že nechápe, proč se normálně nenajím. No proč… Prostě si nemohu pomoct! A jelikož se rád stavím výzvám, rozhodl jsem se minulou sobotu vyzkoušet, zda jsem schopný podobný druh gastronomie v podobě masa trůnícího na mechu zvládnout i v domácích podmínkách. A tak nějak se to povedlo, i když s teplotou jídla byla trohu potíž. Ale pokud jste alespoň trochu zručnější než já, nebo vás prostě napadne zapnout troubu a po dobu přípravy mušlí do ní uložit vzniklé pyré, máte vyhráno. Tím se vlastně dostávám k jádru pudla, tedy tomu co jsem vařil - Divoké hřebenatky s hráškovým a květákovým pyré.
  2. Bez mixéru ani ránu Nejprve je dobré dát si vařit květák, který by měl strávit ponořený ve vroucí osolené vodě zhruba 10 - 15 minut. Zda je hotový prostě poznáte tak, že do něho píchnete vidličkou. Poté, co je uvařeno, zcedíte vodu, na květák přidáte plátek másla a kapku smetany (jen trochu, nechcete z toho mít polévku) a tyčovým mixérem vše rozmixujete. Vzniklé pyré je dobré umístit do misky a přesunout do trouby, kde máte vytvořené teplotně nadprůměrné podmínky, protože jinak dopadnete jako já. A ledové pyré jíst nechcete…
  3. Na hrachové pyré jsem šel jinak. Čerstvý hrášek jsem nasypal na pánev, kde jsem předtím rozehřál lžíci másla a nechal jsem ho důkladně prohřát, aniž by se na něm začala tvořit hnědá místa. Prostě to chce decentní přístup. Když byl hrášek připravený, přidal jsem k němu dvě lžíce smetany, lístky čerstvé máty a po minutě přendal do mixéru, kde se po pár chvilkách vytvořilo pyré. Čím víc budete mixovat, tím jemnější vzniklá hmota bude - logicky. Logicky je pyré také trochu nasládlé. Komu to vadí, stačí přidat špetku soli, ale já chtěl docílit toho kontrastu slaných mušlí a nasládlého pyré. Hotovo? Šup s tím do trouby ke květákovému pyré.
  4. Třešnička na dortu Konečně přišel čas na divoké hřebenatky! Marks&Spencer je nabízí čerstvé a již vyloupané, takže s nimi není žádná práce. Stačí je prostě velmi opatrně opláchnout pod vodou, osušit kuchyňskou utěrkou a položit na pánev, na které jste předtím rozehřáli lžíci másla a lžíci olivového oleje. Nesmíte to přehnat s teplotou, jinak se vám mušle spálí a to nechcete. Chcete prostě tu křupavou hnědo-oranžovou krustičku na povrchu, která se na nich po 3 - 5 minutách vytvoří. Nejprve z jedné strany, poté z té druhé. Hotovo? Pak už jen pepř a sůl a můžete servírovat spolu s pyré, které vám (na rozdíl ode mě) nezamrzlo během přípravy mušlí na talíři. Jak jídlo nazdobíte, zda na talíř prostě fláknete lžící pyré a usadíte do něj mušle nebo zda si se vším vyhrajete, to záleží na vás. Já pyré ozdobil kvítky heřmánku a mušle jsem posadil na mořský chřest (řasy salicorne), které jsem předtím pět minut podusil na páře. Řasy jsou k mušlím skvělé - mají nakyslou chuť a zároveň jsou od přírody slané (žily přece v moři, že jo), takže se už nemusí dosolovat…
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments