Králičí stehna s provensálskými bylinkami a s gratinovanými bramborami Dauphinoise

Jako rodilý Moravan jsem měl vždy blízko k vínu a také králičímu masu. Pro mě se jedná o jednoznačně sváteční pokrm, ale jsem toho názoru, že každý den může být svátečním. Proto jsem se rozhodl spojit tradici kuchyně mých rodičů a prarodičů s dnešním francouzským tématem a přinést vám recept, který zaručeně ozvláštní váš stůl. Jemné a šťavnaté králičí maso se v něm skvěle snoubí s poctivou krémovou omáčkou z provensálských bylinek a hořčice. K tomu trocha gratinovaných brambor Dauphinoise a sklenka vína a můžeme hodovat. A protože jsem toho názoru, že by si člověk neměl při vaření příliš komplikovat život, neváhal jsem pro gratinované brambory sáhnout ve food sekci M&S. Pokud totiž existuje nějaká zkratka k potěšení z dobrého jídla, vždy ji rád využiji. Nalijme si tedy skleničku Bourgogne Blanc a pojďme se do toho pustit …

servings

Počet porcí

2 porce

preparation

Doba přípravy

80 minut pozvolného pečení (+ marinování stehen 8 hodin)

Ingredience

  • 2 ks králičích stehen
    1 balení Potato Dauphinoise M&S
    hrst čerstvých provensálských bylinek (tymián, rozmarýn, oregano)
    3 pol. lžíce dijonské hořčice M&S
    200 g smetany ke šlehání 31 %
    2 pol. lžíce hladké mouky
    1 plátek másla
    hrst růžiček brokolice, květáku Romanesco, květáku a hrášku M&S
    olej na smažení, sůl, pepř
    0,5 l bílého suchého vína (nejlépe Chardonnay) M&S

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Králičí stehna osolíme, lehce opepříme, pomažeme dijonskou hořčicí a necháme marinovat spolu bylinkami v lednici, nejlépe přes noc.
  2. Na rozpáleném hlubokém hrnci stehna osmahneme z každé strany, přidáme další čerstvé bylinky (nešetříme!) a zalijeme vínem. Pak stáhneme plamen na polovinu a dusíme pod pokličkou do změknutí cca 1 hodinu.
  3. Králíka vytáhneme z jeho vínovo-bylinkové lázně. Šťávu scedíme a dáme stranou. Mezitím si podle návodu upečeme brambory Dauphinoise.
  4. V menším hrnci rozpustíme máslo a osmahneme mouku. Přilijeme vývar z králíka, který jsme předtím scedili a promícháme. Dochutíme solí a cukrem a přidáme smetanu. Pokud máte rádi hustější omáčky, nemusíte se smetanou šetřit.
  5. Jakmile máme omáčku hotovou, tak si rychle zblanšírujeme zeleninu.
  6. Až budou brambory upečené, nastává čas servírovat! Do mělkého talíře naservírujeme brambory, vedle nich stehýnko a vše zalijeme omáčkou podle libosti. Ozdobíme blanšírovanou zeleninou.
  7. Přeji vám dobrou chuť!
  8. Tento recept pro vás z produktů M&S připravil Milan Juřica// FoodMillBlog Fotky nafotil: 360co // Jan Vychodil
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments