Ingredience
- 225 g jahod
- 200 g másla
- 200 g cukru krupice
- 3 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 200 g mouky s přísadou kypřicího prášku
- 1 lžička prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- Na polevu
- 125 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 40 ml kokosového krému
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- Na ozdobu
- 6 jahod
Postup
- Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Dva plechy na 6 muffinů vyložíme papírovými košíčky.
- Vidličkou rozmačkáme jahody na menší kousky (ne úplně na kaši).
- Elektrickým mixérem vyšleháme máslo s cukrem dohladka.
- Po třetinách přidáme našlehaná vejce a mícháme, dokud se přísady dobře nespojí.
- Přidáme vanilkový extrakt a promícháme.
- V jiné míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Suchou směs vmícháme po třetinách do mokré, přidáme rozmačkané jahody a zlehka promícháme.
- Směs rovnoměrně rozlijeme do muffinových forem a pečeme 25–30 minut, dokud těsto nezezlátne a na špejli, kterou zkoušíme střed košíčku, neulpívá žádné těsto.
- Vytáhneme plechy z trouby a necháme 10 minut zchladnout. Poté košíčky vytáhneme z forem a necháme vychladnout.
- Mezitím připravujeme polevu: V míse vyšleháme máslo dohladka.
- Přidáme polovinu moučkového cukru a opět mícháme dohladka.
- Postup opakujeme se zbývajícím množstvím cukru, poté přidáme kokosový krém a vanilkový extrakt.
- Mícháme, dokud směs není lehká a nadýchaná.
- Polevu na vychladlé košíčky nanášíme zdobicím sáčkem s tryskou, příp. paletkou či lžící.
- Každý košíček ozdobíme polovinou jahody.