Když to dá Petr, dáte to i vy: Zeleninový salát s kuřetem na ohni

V posledních dnech je venku tak nádherně, že se člověku ani nechce vařit. Proto jsem tentokrát zvolil co do náročnosti i tučnosti odlehčenou variantu oběda. Pěkně v přírodě, ať to stojí za to.

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

45 minut

Ingredience

  • 1 bal. kuřecích špízků Shawarma z edice Spirit of Summer
  • 2 ks avokáda
  • 1 bal. vyloupaného mladého hrášku
  • 1 bal. ředkviček
  • 1 ks červené cibule
  • 1 bal. špiček zeleného chřestu
  • 1 bal. salátu z řeřichy
  • 1 bal. míchaného mladého listového salátu
  • 2 lžíce česnekového olivového oleje
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžičku medu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • skořice
  • pepř
  • sůl

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Nevím, jak vás, ale mě od doma připravených salátů vždy odrazovala skutečnost, že když jsem si koupil čerstvý salát a další suroviny do salátu, vždy toho bylo tak nějak moc a co se nesnědlo, to okamžitě zvadlo. Proto si velmi cením v poslední době tolik populárních sáčků s čerstvými saláty. A že jich u Marks & Spencer mají. Jsou natrhané, omyté, prostě „ready to eat“. A jelikož rád experimentuji, zkusil jsem si krom toho třídruhového do košíku přidat i řeřichu! Kdo by to byl řekl, že je tak krásně křupavá a salátu dodá takovou skvělou chuť! Samozřejmě jsem přidal i další drobnosti a udělal domácí dresing, protože ten je k nezaplacení. Nevím jak vy, ale ty předpřipravené kupované mi moc nevoní… Co ale salátu dodalo opravdovou hvězdnost, bylo naložené kuřecí maso, které jsem opekl jako špekáček na ohni. Ta chuť kouře (ať si kdo chce co chce říká) je prostě nenahraditelná. Pokud se tedy tento víkend chystáte chalupařit, následující suroviny si určitě nezapomeňte přibalit.
  2. Salát z řeřichy a míchaný mladý listový salát vyndejte z obalu a ještě jednou v sítku opláchněte. Přeci jen jde o čerstvou zeleninu a na listech může zůstat kus hlíny, či nějaký nechtěný protein. Dejte do mísy a přidejte vyloupaný hrášek, ředkvičky nakrájené na čtvrtiny a na kostky nakrájenou červenou cibuli. Vše v míse promíchejte.
  3. Do rendlíku dejte vodu a přiveďte ji k varu. Jakmile se vaří, přihoďte do ní špičky zeleného chřestu a vařte zhruba 3 minuty. Jakmile získají krásnou sytou trávově zelenou barvu, ihned sundejte z ohně a pod ledovou vodou ochlaďte. Jakmile jsou chřestíky zchlazené a zceděné, rozkrojte je napůl a přidejte k salátu.
  4. Na řadu přichází dresing. Česnekový olivový olej dejte do mísy spolu s citronovou šťávou a metlou vyšlehejte. Obě tekutiny by se měly vzájemně spojit a měla by vzniknout nažloutlá mléčná tekutá směs. K ní přidejte lžičku tekutého lučního medu, lžičku dijonské hořčice, půl lžičky mleté skořice, špetku soli, špetku pepře a vše ještě jednou metlou promíchejte. Chuť bude dozajista velmi silná a výrazná, ale nelekejte se. Jakmile se vše propojí se salátem, chuť se zjemní. Hotovo? Pak můžete dresing vylít na salát a nejlépe rukama vše důkladně promíchat.
  5. Kuřecí špízky jsou již naložené, takže je stačí opéct na pánvi, na grilu, nebo, jako jsem to udělal já, napíchnout na opékací vidlici a opéct nad ohněm. Kuře díky tomu získá onu nezaměnitelnou kouřovou chuť, za kterou si v luxusních restauracích nehorázně připlatíte. O víkendu v přírodě vám přitom stačí pár suchých polínek a zapalovač. Opékejte dle návodu na obalu asi 20 minut, nad ohněm bude stačit asi 15 minut. Jakmile je upečeno a vytvoří se vám křupavá kůrka, kuřecí špalíky nakrájejte na větší kostky a dejte stranou.
  6. Salát nandejte na talíř, posypejte ho kousky opečeného kuřete a přidejte ještě na měsíčky nakrájené čerstvé avokádo. Vše můžete ještě dle chuti přisolit, ale dresing a kouřové kuře jsou už dost výrazné potraviny, takže doporučuji nejprve ochutnat.

    P.S. Pokud máte na zahrádce chemicky neošetřená kvítka macešek, můžete jimi salát ozdobit. Díky tomu vznikne nejen skvělé a chutné jídlo, ale i vizuální umělecké dílo…

  7. Tento recept pro vás z M&S potravin připravil Petr Jansa.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments