Když to dá Petr, dáte to i vy: Vánočka

Bramborový salát s kaprem zvládne uvařit každý. Ale takovou vláčnou snídaňovou vánočku, která nemá popáleniny třetího stupně, tu umí jen málokdo.

servings

Počet porcí

4

preparation

Doba přípravy

4 hodiny

Ingredience

  • 100 ml rumu
  • 100 g rozinek
  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 1 ks vanilkový lusk
  • 80 g hnědého třtinového nerafinovaného cukru
  • 42 g droždí
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 100 g povoleného nesoleného másla
  • 3 ks bio organických vajec
  • 1 lžičku soli
  • 1 citron (kůra)
  • 50 g jader kalifornských mandlí
  • 100 g plátků jader kalifornských mandlí
  • 1 ks bio organické vejce na potření

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. O vánočku jsem se v minulosti pokusil jen jednou. A nedopadlo to dobře. Krom výše zmíněných popálenin byla tak vysušená, že jsem každé sousto musel zapít hrnkem kakaa, abych předešel záchvatům škytavky. A co si budeme povídat, ani hořkost připálených mandlí a spodku vánočky nebyla žádná hitparáda. Internet i babská šeptanda je plná rad, jak proti tomu bojovat - péct na dvou pekáčích, přikrýt vánočku alobalem, nebo prostě a jednoduše přidat do těsta nastrouhanou vařenou bramboru. Nic z toho nezkoušejte. Díky sousedce Marušce, která kvůli receptu na dokonalou vánočku neváhala absolvovat kurz v jihočeské vesničce, budete mít domácí vánočku jako víno. A ještě si při jejím pečení užijete spoustu legrace, pokud jako já s Maruškou stihnete vypít dvě lahve prosecca… Poté zjistíte, že to nejtěžší na celé vánočce je vlastně její pletení…
  2. Ještě než začnete vůbec uvažovat o přípravě těsta, udělejte dvě věci. Den před pečením dejte rozinky do misky a zalijte je rumem, ať se pěkně nasáknou. A do uzavřené sklenice dejte cukr spolu s vanilkovým luskem. Budete se divit, jak snadno získáte vanilkový cukr, aniž byste museli kupovat nějaký prefabrikát pochybného původu…
  3. Do mísy, která je tak velká, že vám v bytě nezpůsobí nehodu z apokalyptické pohádky “Hrnečku vař”, prosijte mouku a nahrňte ji k jedné straně mísy. Na druhou stranu dejte cukr, rozdrobte na něj kostku droždí (v pokojové teplotě - pokud jste ho nevyndali z lednice, chvíli počkejte a rovnou vyndejte i máslo a vejce - ty budete potřebovat za chvíli…) a na vzniklou hromádku nalijte vlažné mléko. Prsty pak vše promíchejte a s pomocí trochy mouky z druhé strany mísy vytvořte tužší kašičku bez hrudek. Tu pak poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě zhruba hodinu pracovat. Výsledek by měl vypadat jako by vedle mouky vyrostla houba s vrásčitým povrchem. Povedlo se? Jste na dobré cestě a můžete směle pokračovat…
  4. Do mísy přidejte tři vejce (v pokojové teplotě), změklé máslo, lžičku soli a na jemno nastrouhanou citronovou kůru. A můžete se pustit do hnětení. Samozřejmě můžete použít robot s hákem, ale kupříkladu já ho doma nemám (vždy si vzpomenu na slova Ivety Fabešové, která mě učila péct makronky - “Vy nemáte planetarii? No tak to půjde dost těžko!”). Půjde. Možná vás to bude stát i dva tři mozoly, ale půjde to. Míchání a hnětání je opravdu důležité, na něm vánočka stojí a padá. Pokud ho provádíte ručně vařečkou, počítejte tak s dvaceti minutami tvrdé práce. Že máte hotovo poznáte tak, že těsto se přestane lepit a jak vařečka tak okraje mísy budou naprosto čisté - bez těsta. Zapomeňte na to, že byste přidali mouku… v tom to není. I sebelepkavějšímu těstu prostě stačí důkladné zpracování. Pokud tedy máte kvalitní mouku. Ta od Marks&Spencer se ukázala jako dokonalá. Hotovo? Tak nechte opět mísu s těstem překrytým utěrkou na teplém místě odpočívat. Asi hodinu.
  5. Přichází čas na rozinky. Přeceďte rum (pokud nějaký zbyl) a zajděte k topení pro těsto (máte ho u topení, že ano?). Teď do něj přidejte rozinky, na drobno nasekané mandle a důkladně vše zapracujte. Těsto můžete nechat dalších deset minut odpočívat. Nemusíte, ale vzhledem k tomu, že budete potřebovat na youtube najít návod na pletení, určitě tuto pauzu oceníte. Pletení je totiž to nejhorší, co vás dnes čeká…
  6. Těsto si vyklopte na pomoučený vál, linku, podložku, cokoliv. Rozdělte ho na osm stejných dílů, které postupně válečkem vyválejte na placičku a následně rukou srolujte do ruličky. Z ní pak rukou vyválejte dlouhou tlustou špagetu. Nebo prostě jeden vánočkový pramen. Nevím jak jinak to říci, ale určitě mi rozumíte. Nejprve si uválejte čtyři, ze kterých spletete základ vánočky. Nechtějte po mně, abych vysvětloval postup první přes třetí a čtvrtý přes druhý… Je to složitá matematika a asi nejlepší návody opravdu najdete na youtube. Když máte základ hotový, můžete se vrhnout na druhé patro složené ze tří pramenů. Poslední špagetu rozdělte na dvě části a udělejte z ní dvě dlouhé špagety. Vzniklý “cop” ozdobí vršek vánočky.
  7. Nyní základ vánočky přeneste na pekáč s pečícím papírem a rukojetí vařečky do něj udělejte žlábek. Přidejte druhé patro, opět udělejte žlábek a svůj masterpiece završte třetím a posledním patrem. Hotovo? Pekáč přikryjte utěrkou a nechte 3/4 hodinky nakynout (opět u topení). Zatím si můžete ušlehat jedno celé vejce, kterým vánočku potřete před pečením. Když je vánočka nakynutá, můžete ji mírně porovnat, pokud vám také padá ke straně, a mašlovačkou opatrně potřít. Posypte ji plátky mandlí (díky vajíčku na povrchu skvěle drží) a šup s vánočkou do předehřáté trouby na 160 stupňů. Pokud nemáte pouze spodní pečení, vánočku umístěte zhruba do středu trouby, vyhnete se tak vrchním spáleninám. Pečte cca 40 minut, po 30 minutách je dobré do trouby nakouknout. Rozhodně však troubu neotvírejte, jinak se vánočka lekne a vaše snažení je… Vy víte kde.
  8. Ještě než vánočku vytáhnete z trouby (píchněte do ní špejlí, jestli je opravdu hotová), rozehřejte si máslo s trochou rumu a trochou cukru. Hotovou vánočku pak touhle směsí pomašlujte, krásně se tím provoní. A pak už jen vydržet do snídaně a užít si tu chuť…
  9. Tento recept pro vás připravil Petra Jansa.