Když to dá Petr, dáte to i vy: Vanilkové tiramisu

Není nad to, když si připravíte domácí tiramisu z ingrediencí, které do něj opravdu patří. Základem jsou cukrářské piškoty, mascarpone a amaretto. To všechno nově najdete i u Marks & Spencer.

servings

Počet porcí

16 porcí

preparation

Doba přípravy

30 minut

Ingredience

  • 400 g cukrářských piškotů
  • 5 ks čerstvých vajec
  • 60 g cukru
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 500 g mascarpone
  • 350 ml espressa
  • 100 ml likéru amaretto
  • káva k přípravě espressa
  • 1 balení papírových košíčků
  • kakao
  • skořice
  • sůl

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Budu k vám upřímný. Nesnáším nejrůznější české alternativy tohohle klasického lahodného italského dezertu. Proč? Protože až jednou také ochutnáte tiramisu z čerstvých a kvalitních ingrediencí, které do něho skutečně patří (ano, naznačuji tu, že pomazánkové máslo a lučina opravdu nejsou tím pravým), nikdy už nebudete chtít jiné. Naposledy jsem hororový zážitek s českou alternativou měl, když k nám na chalupu dorazili příbuzní a teta z místní cukrárny krom věnečků přivezla i tiramisu. Nebo se to alespoň tak tvářilo, podle čokoládové plakety na vrcholku. Nic tak chemického a nedobrého jsem dlouho neochutnal. Navíc, čokoládový piškot opravdu není tím, co by mělo nést označení tohoto italského zázraku. Takže, pokud chcete opravdu skvělé tiramisu, řiďte se tímto receptem. Slibuju, že až ho ochutnáte, taky se z vás také stane bojovník za práva klasického a pravého tiramisu i na českých jídelních stolech. Jen si dejte pozor - tohle tiramisu vzniká bez jakékoliv tepelné úpravy a proto je důležité mít vejce opravdu čerstvá (zkuste klidně starý dobrý fígl s ponořením vajec do vody a použijte jen ta vejce, která zůstanou na dně). Nejprve si uvařte espresso. Já mám nejraději to z čerstvě umletých zrnek. Má tu správnou extra silnou chuť. Samozřejmě ale můžete použít i kávu instantní, či filtrovanou, to zas takový prohřešek není. Ke kávě přidejte amaretto a nechte chladnout.
  2. Vezměte si dvě mísy. Do jedné vyklepněte žloutky, do druhé bílky.
  3. Nejprve se budeme věnovat žloutkům. K nim přidejte cukr a metlou nebo elektrickým šlehačem je vyšlehejte tak, aby se vše hezky propojilo. Následně si rozřízněte vanilkový lusk a nožem vyškrábněte semínka, která následně umístěte do žloutků s cukrem.
  4. Vezměte mascarpone a postupně přidávejte po lžicích ke žloutkům s cukrem. Každé je trochu jiné, některé chce pomalejší zpracování, aby se nezdrclo. Proto vždy raději pracujte nejdříve s vařečkou, později pak s metlou. Postupně přidejte obě balení. Vzniknout by vám měl hladký žlutý krém bez hrudek. Klidně si dejte na čas. Když bude nejhůř, můžete na nízké otáčky použít i šlehač. Tím směs zpracovávejte tak dlouho, dokud nebude hladká.
  5. Metly šlehače opláchněte a opět se s nimi vrhněte do šlehání, tentokrát na plné otáčky. Věnovat se totiž budeme přípravě sněhu. Do bílků dejte špetku soli a šlehejte, dokud z nich nevznikne tuhý sníh. I po překlopení mísy o 90 stupňů by měl zůstat pevně na svém místě (záměrně neříkám, abyste otáčeli mísu vzhůru nohama, ono by to taky mohlo špatně skončit). Jakmile máte ušleháno, přidávejte sníh postupně po lžicích do žlutého krému. Tady už nepoužívejte metlu, ale klasickou vařečku. A sníh zapracovávejte opravdu jemně, aby krém zůstal nadýchaný. Ostatně, kvůli tomu tam sníh dáváme.
  6. Kávu s amarettem (směs už by měla být vlažná) nalijte do hlubokého talíře. Část cukrářských piškotů si rozdělte nožem na půl a připravte si papírové košíčky. Piškoty postupně namáčejte a vykládejte jimi košíčky. Na dno dejte dvě půlky, po obvodu pak šest půlek. Do středu pak lžičkou nandejte krém, který jste si připravili předtím.
  7. Šest košíčků by mohlo stačit na efekt pro hosty, zbytek (na přídavky) si dejte do praktické misky s rovnými stěnami, ze které půjde tiramisu dobře vyndat. Na dno vyskládejte piškoty namočené v kávě s amarettem, pokryjte je krémem a opět pokračujte ve vrstvě piškotů.
  8. Jakmile máte piškoty i krém na svém místě v košíčcích i v misce, vezměte si jemné sítko a posypte vršek tiramisu kakaem. Já k němu přidávám i skořici, kterou mám rád a chuť tiramisu příjemně oživí. Navíc pak vypadá povrch svěžeji, protože skořice se nerozpustí, jako kakao.
  9. Vše dejte nejméně na dvě hodinky chladit do chladničky. Nejlepší je však vydržet do rána, aby se piškoty opravdu dobře nasákly.
  10. Tento recept pro vás z M&S potravin připravil Petr Jansa.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments