Když to dá Petr, dáte to i vy: Valentýnský koláček

Pokud se rozhodnete někomu věnovat vlastnoručně vyrobený dárek ke sv. Valentýnu, zkuste jablečný koláček. Pokud vám Valentýn nic neříká, zkuste si ho upéct jen tak pro sebe. Budete ho milovat!

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

1 hodina

Ingredience

  • Korpus
  • 150 g hladké pšeničné mouky
  • 25 g mandlové mouky
  • 25 g hnědého cukru
  • 70 g povoleného nesoleného másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • špetka skořice
  • 1 citron (kůra)
  • Náplň
  • 2 středně velká jablka
  • 1 citron (šťáva)
  • 50 g hnědého cukru
  • 100 ml cherry
  • trocha slivovice
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 1 lžíce skořice
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 5 g nesoleného másla

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Nevím jak vy, ale já upřímně nesnáším svátek sv. Valentýna. Přesto si říkám, že jsem možná jeden z milionu, a tak jsem pro vás navzdory svému názoru upekl něco k Valentýnu, co můžete i vy upéct někomu k Valentýnu. Nebo to prostě k Valentýnu upečte sami sobě a večer to snězte u televize. Vždyť kdo říká, že tenhle jablečný koláček s trochou alkoholu musí být nutně spojován se svátkem všech zamilovaných? P.S. pokud jste svobodní, přidejte do jablečné náplně panáka slivovice navíc.
  2. Jste připraveni? Tak si na svém přehrávači nalaďte nějaké “love songs” a jdeme na to! Ne, dělám si legraci. Nalaďte si, co chcete, každopádně si do mísy klasicky prosijte mouku, přidejte tu mandlovou a následně pak i cukr, sůl a skořici. Do sypké směsi přidejte rozsekané máslo, celé vejce a citronovou kůru. Chvíli můžete inhalovat tu skvělou vůni, alespoň budete mít jistotu, že se máslo dobře zapracuje, když ještě trochu povolí. Stačí? Pak můžete začít těsto zpracovávat. Vzniklá hmota by měla být pevná, hladká a jednotná, co se barvy týče. Žádné zbytky másla! Pokud takové kousky vidíte, ještě pěkně zpracovávejte. Pokud máte hotovo, těsto rozdělte na čtyři díly a z každého dílu odkrojte asi tak 1/10 a dejte stranou. Větší část těsta vymačkejte do pečících formiček (ať jsou těstem rovnoměrně pokryté všechny vnitřní plochy), ty menší spojte v jednu a nechte na později. Poměr těsta samozřejmě můžete přizpůsobit velikosti vaší formy. Já mám čtyři asi centimetr vysoké, které mají 12 cm v průměru. Jakmile máte formičky naplněné těstem, umístěte je do lednice.
  3. Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky, pokud možno stejně veliké. Dejte je do hrnce a zalijte šťávou z čerstvě vymačkaného citronu. Zamezíte tak bezprostřednímu zhnědnutí jablek. Přidejte cukr, skořici, cherry, slivovici i mléko, důkladně promíchejte a nechte pozvolna vařit zhruba deset minut. Pokud je vzniklá hmota spíše růžová než červená, můžete přidat cherry. Čím více ho bude, tím červenější obsah získáte. Snižte stupeň teploty na minimum a když se jablka přestanou vařit, přimíchejte kukuřičný škrob a ještě chvíli míchejte, než hmota začne houstnout. Míchejte důkladně, aby škrob nevytvořil hrudky. Jakmile je hmota hustá cca jako čerstvě připravený puding, sundejte ji ze sporáku a nechte v ní rozpustit máslo. Vše důkladně promíchejte.
  4. Vyndejte z lednice formičky s těstem a rovnoměrně do nich naplňte jablečnou směs. Klidně až po okraj. Počítejte ale s tím, že při pečení může hmota ještě dočasně nabobtnat a trochu vytéct. Nic se neděje, jen budete muset trochu důkladněji čistit troubu. Naplněno? Skvěle, teď vezměte zbytek těsta a zavzpomínejte na Vánoce. Rozválejte ho a vykrojte z něj čtyři srdíčka, které umístěte do středu koláčků s jablky.
  5. Předehřejte si troubu na 170 °C a když je dostatečně vyhřátá, umístěte do ní koláčky. Pečte zhruba 30 minut, dokud srdíčko i okraj koláčku nechytne narůžovělou barvu. Asi jako když pečete linecké pečivo, znáte to… Jakmile máte upečeno, vytáhněte z trouby a nechte vychladnout.
  6. Studený koláček vyklopte z formy a před podáváním ho pocukrujte. Pokud se přeci jen rozhodnete tu nádheru někomu k Valentýnu věnovat, doporučuji koláček ovázat mašlí (Obzvláště pokud se vám nepodařilo vykrojit srdíčko v únosném tvaru. Ehm, mašle mnohé schová, vím o tom své…)
  7. Tento recept pro vás připravil Petr Jansa.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments