Když to dá Petr, dáte to i vy: Snídaňové croissanty

Je libo křehoučký croissant naplněný malinami a borůvkami kladenými na citronový krém? Hloupá otázka, že? Každopádně, do pekárny pro něj běžet nemusíte. Zvládnete ho vyrobit za dvě hodinky…

servings

Počet porcí

6 porcí

preparation

Doba přípravy

2 hodiny

Ingredience

  • 350 ml plnotučného mléka
  • 21 g droždí
  • 470 g hladké pšeničné mouky
  • 80 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 125 g změklého nesoleného másla
  • 5 g moučkového cukru na posypání
  • Krém ze sicilských citronů
  • čerstvé borůvky
  • čerstvé maliny

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. „Nemohl bys udělat nějakou snídani? Nějaký croissant?” Úkol zněl jasně. Všechny možné recepty diktovaly dobu přípravy rozprostřenou do dvou dnů, ale já tak dlouho rozhodně čekat nechtěl. Upřímně? Kdo by chtěl vyrábět dva dny croissant, když si ho může prostě a jednoduše koupit? A nebo vyrobit za dvě hodinky. Nebojte, do té doby počítám i chladnutí. Pokud tedy plánujete někoho okouzlit víkendovou snídaní, dejte si budík na sedmou hodinu, ať v devět můžete servírovat. Připraveni? Pojďte na to.
  2. Nalijte mléko do kastrolu a opravdu jemně ho ohřejte. Můžete to udělat v mikrovlnce, ale já tak nějak věřím, že mikrovlny zabíjí to dobré, takže… Ohřejte ho na sporáku. Když je tak akorát vlažné (rozhodně by nemělo být horké), přidejte lžíci hladké mouky, lžíci cukru a rozmíchejte. Nadrobte droždí, zamíchejte a nechte vzejít kvásek. Asi tak 15 minut.
  3. Do mísy dejte mouku, cukr, sůl, jedno vejce a vzešlý kvásek. To vše uhnětejte kuchyňským robotem. Ideální jsou hnětací háky, protože metly to tuhé těsto neutáhnou. Hnětejte zhruba 10 - 15 minut. Zda už je hotovo, poznáte tak, že těsto se přestane lepit a bude mít velmi jemnou konzistenci. Pokud se i po patnácti minutách hnětení těsto stále lepí, přidávejte po lžících hladkou mouku. Máte hotovo? Vyklopte těsto na vál a začněte ho zpracovávat. Jak? Udělejte si rukou placku, přeložte jí na polovinu a opět tvořte placku… A tak stále dokola a dokola. Nevím kolikrát jsem překládal já, ale počítám že desetkrát určitě. Může se stát, že při překládání se těsto někde poruší a trochu lepí. Nezoufejte, stačí trochu pomoučit a pokračovat. Jakmile máte dopřekládáno, nechte těsto na teplém místě zhruba 15 minut kynout.
  4. Z vykynutého těsta vyválejte obdélník. Strana A by měla být zhruba poloviční než strana B. Pokud mi mé znalosti geometrie dobře slouží, popsal jsem to dobře. Prostě udělejte takovou krátkou šálu. Jakmile máte vyváleno, půlku těsta namažte změklým máslem. Nemusíte šetřit, vrstvička může být klidně třeba 3 mm vysoká (okraje ale nechte suché). Jakmile máte namazáno, přehněte nenamazanou část těsta přes namazanou a okraje dobře utěsněte prsty. Prostě okraje těsta propojte. A opět velmi opatrně válejte. Když říkám opatrně, myslím tím opravdu opatrně a to způsobem, aby máslo z těsta neuniklo. Zní to složitě, ale není. Pokud máte těsto dobře uhnětené, nebude se trhat. Toto válení a překlápění opakujte zhruba 5x. Ve finále vyválejte opět obdélník ve tvaru krátké šály silný zhruba půl centimetru a nakrájejte z něj trojúhelníky.
  5. Každý trojúhelník začněte zatáčet od základny (opět geometrie) ke špičce. Měl by vám tak vzniknout klasický tvar croissantu. Ty naklaďte na pečicí papír a povrch croissantu potřete rozmixovaným žloutkem. Ideální je použít mašlovačku, ale to určitě víte. Celkem by vám mělo z těsta vzniknout 6 - 7 kousků. Když vám v této fázi z těsta na povrch unikne trochu másla, nic se neděje. Při pečení ho stejně velká spousta croissanty opustí. Jelikož při pečení rohlíčky ještě nakynou, doporučuji je dávat na pekáči dost daleko od sebe. Troubu předehřejte na 175 °C a pečte asi 20 minut, než povrch croissantů zezlátne.
  6. Croissanty vyndejte na mřížku (já mám v troubě takovou grilovací, počítám, že jí máte také), aby rychle zchladly a nechte je cca půl hodiny ladem. Jakmile zchladnou, rozřízněte je napůl, namažte na spodní díl citronový krém, naklaďte ovoce, přiklopte a jemně pocukrujte moučkovým cukrem. A máte hotovo. Přeju dobrou chuť a nenechte se odradit složitě vypadající prací s těstem. Dělal jsem to poprvé a povedlo se to dokonale.
  7. Tento recept pro vás z M&S potravin připravil Petr Jansa.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments