Když to dá Petr, dáte to i vy: Pusinkový cupcake

Plavková sezóna se blíží a spolu s ní i nutnost obhájit si pečení nejrůznějších laskomin. To dá přece rozum, že Mezinárodní den žen se musí oslavit květinou a samozřejmě i dortem a pusinkou.

servings

Počet porcí

6 porcí

preparation

Doba přípravy

2 hodiny

Ingredience

  • 187 g hladké pšeničné mouky
  • 112 g povoleného nesoleného másla
  • 112 ml polotučného mléka
  • 55 g hnědého cukru
  • 30 g medu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 g prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • jedno balení 12 mini sněhových pusinek
  • 200 g malin

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Jestli máte rádi “kapkejky”, určitě vám něco říká jméno Magnolia Bakery. Nejslavnější pekárna těchto sladkých dortíků v New Yorku patří právem k povinným zastávkám každého turisty během toulek newyorskými ulicemi. Kdo však jejich cupcake jednou okusil, musí mi dát za pravdu, že nic tak sladkého v životě nejedl. Jejich legendární krém je tak sladký, že i milovník cukru všeho druhu dostane husí kůži, byť si jen lízne. Proto jsem se rozhodl spojit příjemné s užitečným a zatímco originální recept na dortíkové těsto jsem jen mírně oživil medem, krém jsem vyměnil za méně sladkou variaci. A věřte mi, že i když je její součástí sněhová pusinka, pořád v ní bude asi tak o kilogram méně cukru, než v originálním krému. A navíc - jako dárek ke dni žen se pusinka tak nějak hodí víc, než lepkavý krém. Co říkáte?
  2. Z lednice vyndejte máslo a vejce a nechte je v pokojové teplotě odpočívat, než máslo půjde jednoduše zpracovat. Mezi tím si do menší misky dejte mouku, prášek do pečiva, sůl a vše důkladně promíchejte.
  3. Povolené máslo dejte do mísy a důkladně utřete s cukrem a medem. Jakmile vám vznikne vláčný krém, přidejte jedno vejce, opět utřete a postup opakujte s druhým vejcem. Můžete samozřejmě použít šlehač, ale jde to i obyčejnou metlou. Do odměrky nalijte mléko a připravte si i misku s moučnou směsí.
  4. Do vzniklého těsta přidejte od oka 1/3 moučné směsi a zapracujte. Přidejte 1/3 mléka a opět zapracujte. Takto postup opakujte, dokud do těsta nezapracujete všechny díly surovin. Těsto by mělo být hladké a konzistence by měla být někde na hranici pevného a tekutého skupenství. Teď přichází čas do těsta přidat kakao a míchat tak dlouho, dokud kakao rovnoměrně neobarví celé těsto, které změní barvu ze žluté na hnědou.
  5. Těsto vkládejte lžící do připravených papírových kalíšků. Na velikosti nezáleží, důležité je, aby jste je naplnili těstem do úrovně 1/2 až 3/4 obsahu. Pokud bude těsta méně, cupcaky nedosáhnou okraje, pokud více, hrozí že vám těsto vyteče.
  6. Předehřejte si troubu na 170 °C a pečte cupcaky zhruba 30 minut. Zda jsou skutečně hotové, poznáte starou dobrou špejlovou metodou, tedy píchnutím špejle doprostřed dortíku. Špejle by měla po vytáhnutí zůstat suchá.
  7. Po upečení nechte dortíčky zhruba hodinu chladnout. Mezi tím si můžete připravit šlehačku, která vám bude bez problému tuhnout, pokud si předtím metly i mísu necháte zchladnout v lednici na stejnou teplotu, jakou má nezpracovaná šlehačka, a před šleháním k ní přidáte špetku soli. K ušlehání použijte elektrický šlehač, který vám ušetří čas. Ušlehanou šlehačkou si naplňte cukrářský sáček a cupcaky ozdobte jednou vrstvou. Na ni položte sněhovou mini pusinku a na ni opět aplikujte šlehačku. Vyžeňte ji pěkně do špičky. Na tu pak položte malinu, či jiný druh lesního ovoce a nechte v lednici odpočívat, aby se šlehačka do pusinky vsákla.
  8. Tento recept pro vás z M&S potravin připravil Petr Jansa.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments