Ingredience
- 187 g hladké pšeničné mouky
- 112 g povoleného nesoleného másla
- 112 ml polotučného mléka
- 55 g hnědého cukru
- 30 g medu
- 2 vejce
- 2 lžíce kakaa
- 3 g prášku do pečiva
- špetka soli
- 300 ml smetany ke šlehání
- jedno balení 12 mini sněhových pusinek
- 200 g malin
Postup
- Jestli máte rádi “kapkejky”, určitě vám něco říká jméno Magnolia Bakery. Nejslavnější pekárna těchto sladkých dortíků v New Yorku patří právem k povinným zastávkám každého turisty během toulek newyorskými ulicemi. Kdo však jejich cupcake jednou okusil, musí mi dát za pravdu, že nic tak sladkého v životě nejedl. Jejich legendární krém je tak sladký, že i milovník cukru všeho druhu dostane husí kůži, byť si jen lízne. Proto jsem se rozhodl spojit příjemné s užitečným a zatímco originální recept na dortíkové těsto jsem jen mírně oživil medem, krém jsem vyměnil za méně sladkou variaci. A věřte mi, že i když je její součástí sněhová pusinka, pořád v ní bude asi tak o kilogram méně cukru, než v originálním krému. A navíc - jako dárek ke dni žen se pusinka tak nějak hodí víc, než lepkavý krém. Co říkáte?
- Z lednice vyndejte máslo a vejce a nechte je v pokojové teplotě odpočívat, než máslo půjde jednoduše zpracovat. Mezi tím si do menší misky dejte mouku, prášek do pečiva, sůl a vše důkladně promíchejte.
- Povolené máslo dejte do mísy a důkladně utřete s cukrem a medem. Jakmile vám vznikne vláčný krém, přidejte jedno vejce, opět utřete a postup opakujte s druhým vejcem. Můžete samozřejmě použít šlehač, ale jde to i obyčejnou metlou. Do odměrky nalijte mléko a připravte si i misku s moučnou směsí.
- Do vzniklého těsta přidejte od oka 1/3 moučné směsi a zapracujte. Přidejte 1/3 mléka a opět zapracujte. Takto postup opakujte, dokud do těsta nezapracujete všechny díly surovin. Těsto by mělo být hladké a konzistence by měla být někde na hranici pevného a tekutého skupenství. Teď přichází čas do těsta přidat kakao a míchat tak dlouho, dokud kakao rovnoměrně neobarví celé těsto, které změní barvu ze žluté na hnědou.
- Těsto vkládejte lžící do připravených papírových kalíšků. Na velikosti nezáleží, důležité je, aby jste je naplnili těstem do úrovně 1/2 až 3/4 obsahu. Pokud bude těsta méně, cupcaky nedosáhnou okraje, pokud více, hrozí že vám těsto vyteče.
- Předehřejte si troubu na 170 °C a pečte cupcaky zhruba 30 minut. Zda jsou skutečně hotové, poznáte starou dobrou špejlovou metodou, tedy píchnutím špejle doprostřed dortíku. Špejle by měla po vytáhnutí zůstat suchá.
- Po upečení nechte dortíčky zhruba hodinu chladnout. Mezi tím si můžete připravit šlehačku, která vám bude bez problému tuhnout, pokud si předtím metly i mísu necháte zchladnout v lednici na stejnou teplotu, jakou má nezpracovaná šlehačka, a před šleháním k ní přidáte špetku soli. K ušlehání použijte elektrický šlehač, který vám ušetří čas. Ušlehanou šlehačkou si naplňte cukrářský sáček a cupcaky ozdobte jednou vrstvou. Na ni položte sněhovou mini pusinku a na ni opět aplikujte šlehačku. Vyžeňte ji pěkně do špičky. Na tu pak položte malinu, či jiný druh lesního ovoce a nechte v lednici odpočívat, aby se šlehačka do pusinky vsákla.
- Tento recept pro vás z M&S potravin připravil Petr Jansa.