Když to dá Petr, dáte to i vy: Panettone

Máte rádi vánočku? Pak budete italské panettone milovat! Bábovička je upečená cobydup, jen těsto musí mít čas a teplé místo na kynutí…

servings

Počet porcí

8 porcí

preparation

Doba přípravy

24 hodin

Ingredience

  • Základ
  • 42 g čerstvého droždí
  • 80 g moučkového cukru
  • 80 g bílé pšeničné mouky
  • 80 ml vlažného plnotučného mléka
  • 1. těsto
  • celý základ z předešlých surovin
  • 290 g bílé pšeničné mouky
  • 100 ml vlažného plnotučného mléka
  • 70 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • 75 g povoleného nesoleného másla
  • 2. těsto
  • celé 1. těsto
  • 145 g bílé pšeničné mouky
  • 45 ml vlažného plnotučného mléka
  • 25 g moučkového cukru
  • 5 g medu
  • 3 žloutky
  • 5 g soli
  • 75 g povoleného nesoleného másla
  • 200 g sušeného ovoce
  • 50 ml rumu
  • 150 g nasekaných mandlí
  • Další potřeby
  • pečící papír / košíčky na pečení
  • forma na pečení

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Pokud jste někdy ochutnali pravé milánské panettone, které se prodává v malé papírové krabičce s látkovým uchem, určitě mi dáte za pravdu, že je asi tak tisíckrát lepší, jemnější a méně dusivější, než klasická česká vánočka. A asi tak tisíckrát dražší. Bohužel. Pokud ale máte volný večer s kusem dne (ano, musíte být opravdu zapálení kuchaříci) a funguje vám topení, můžete se směle pustit do výroby vlastního bochníčku panettone. Čas výroby vás možná na první pohled může odradit, ale nebojte se, většinu času zabere kynutí těsta, které nepotřebuje vaši pozornost.
  2. Až v pátek večer přijdete domů z práce, do hrnečku dejte mléko a nechte ho v mikrovlnce asi tak 10 vteřin prohřát. Důležité je, aby nebylo ani horké, ani studené. Prostě na vlažno. Nalijte ho do mísy a rozdrobte do něj droždí. To míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Přidejte cukr a následně mouku. Vzniklou kašičku (měla by být tekutější) i s mísou přesuňte na dosah topení a zakryjte ji utěrkou. Můžete použít i potravinovou folii, ale s utěrkou budete šetřit životní prostředí a budete si připadat tak trochu jako za starých časů, když jste vařili s babičkou. Vzpomínáte? Utěrka byla v jednom kole… A to je důležité… Kašičku nechte kynout zhruba 4 hodiny, klidně i pět, pokud na to máte nervy.
  3. Vykynuto? Skvěle. Teď tu krásu vezměte a přesuňte do hrnce. Nebo alespoň já to tak dělám, protože s hrncem mám jistotu, že těsto během kynutí nevyteče. Nesmějte se, bude na to mít asi 12 hodin, klidně by vám mohlo z mísy přijít naproti. Ale zpět k těstu. K nakynuté kašičce přidete dávku mouky a důkladně promíchejte. Můžete to dělat měchačkou, vařečkou a dalšími takovými nástroji, ale pokud jste se narodili po roce 60 a pracujete s počítačem, počítejte s tím, že se ozve váš karpální tunel. Smůla! Ale nezoufejte, tunelu se můžete vyhnout díky použití ručního robota a takových těch hnětacích háků, metly si nechte na šlehačku. Takže s pomocí háků spojte nakynutou kaši s moukou. Dejte si na čas, ať se pěkně propojí. Následně přidejte mléko a opět mixujte. Hotovo? Je čas na cukr. A mixujeme mixujeme… Z mého mixéru začínají létat jiskry, nevím jak z vašeho… Teď přidejte žloutek (bez bílku, přirozeně). A míchejte. Přidejte další žloutek, míchejte. A do třetice všeho dobrého zase žloutek a míchejte. Hotovo? Ještě není vyhráno. Doufám, že jste si předtím odložili máslo nakrájené na kousky, aby pěkně povolilo. Ano? Tak ho teď přidejte a mixujte, až vznikne hladké a jen mírně lepkavé těsto. Nyní hrnec přikryjte utěrkou a dejte k topení klidně kynout. Máte? Tak ještě dejte rozinky do misky a zalijte je rumem… Ať se pěkně nasáknou. A jděte spát, zbytek noci máte volný. Můžete si zdřímnout na pěkných 12 hodin.
  4. . Dobré ráno! Už jste koukali na těsto? Ne? Tak to ještě vydržte… Dejte mu čas, uvidíte že vykyne… Pokud jste si ale přispali a 12 hodin už uteklo, je čas přidat do těsta mouku. A opět hnětat (doufám, že jste večer stihli umýt háky). Následně postupně přidejte mléko, cukr, med, žloutky, sůl, máslo a ve finále zceděné sušené ovoce (pokud je vám líto rumu, tak si ho dejte do skleničky a dejte si na kuráž). Těsto co jste právě vytvořili (doufám, že je lehké a pružné - pokud ne, ještě hnětejte) nechte ještě půl hodinky kynout. Opět u topení, opět s utěrkou.
  5. Je dost možné, že pocházíte z Uherského Hradiště a formu na panettone jste sehnali v místním obchodě. A je možné, že jste si ho objednali dostatečně dopředu po internetu a tak teď nemusíte řešit, co s těstem. Já samozřejmě neudělal ani jedno, ani druhé. A tak pro vás mám dvě náhradní řešení. Buď ho můžete umístit do malých formiček vhodných na muffiny (ty modré z Marks&Spencer), nebo si dortovou formu vyložit na dně i na bocích pečícím papírem… Vykynuté těsto si vyndejte (vysypte, nalijte,… jak chcete) na pomoučený vál a dle potřeby umístěte celé do formy, nebo po kouscích do formiček. Formičky stačí naplnit zhruba do poloviny, co se dortové formy o průměru 16 mm týče, do té můžete dát celé těsto, bude to tak akorát. Máte? Tak se neradujte a troubu ještě nezapínejte. Dejte tomu ještě tak 3 - 4 hodinky, než se těsto vyšplhá k okraji formy. Samozřejmě v teple a s utěrkou. Zatímco v předchozích fázích bylo jedno, že jste čas trochu přešvihli, teď je důležité, aby těsto nepřekynulo. Prostě musíte pohlídat, aby vyšplhalo akorát k okraji. Ne výš. Jinak to nebude žádná katastrofa, ale může se stát, že vám během následného pečení vyteče. A bude to silná vada na kráse.
  6. Jakmile máte nakynuto, zapněte troubu na 200 stupňů a nechte ji prohřát. Než se tak stane, můžete vršek panettone posypat nasekanými mandličkami. Pokud máte hotovo, můžete dát formu(y) do trouby a péct cca 6 minut. Poté teplotu snižte na 170 stupňů a přikryjte rostoucí kopeček či kopečky těsta pečícím papírem, aby se mandličky nepřipálily. A nechte péct 20 minut (košíčky), nebo 40 minut (dortovou formu). Pokud si nejste jisti, zda je upečeno, vyzkoušejte starou dobrou dřevěnou špejlí bochník propíchnout. Pokud bude suchá, máte vyhráno. Skoro.
  7. Teď můžete dortovou formu s bochníčkem či košíčky vyndat z trouby. Papírové košíčky teď propíchněte špejlí skrz a zavěste dnem vzhůru mezi dvě židle, mezi dvě police, nebo třeba do hrnce. Co se velkého bochníku týče, je to těžší. U něho plně postačí zapřít vrchní okraje formy o pevné body (já použil plata na vajíčka) a nechat vzhůru nohama chladnout. Dlouho. Třeba 3 hodiny, než vše vychladne. Proč ten cirkus? Jednoduše proto, že při chladnutí vám bochník může splasknout a to po tolika hodinách v kuchyni rozhodně nechcete. Mandle, co opadají, můžete sníst. Na nervy…
  8. Už? Skvěle. Vyndejte špejle, bochník vyprostěte z formy a vrhněte se do cukrování, které bochníčkům panettone dodá tu správnou vánoční atomosféru. A zakrojte. Pokud panettone nesníte rychleji, než jak dlouho jste ho připravovali, něco je špatně…
  9. Tento recept pro vás připravil Petra Jansa.

2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Alena
5 let před

Dobrý den,
nenapsali jste jakou mouku. Předpokládám, že hladkou.
Alena