Když to dá Petr, dáte to i vy: Paella

Španělská kuchyně mi nikdy nebyla příliš po chuti a to zejména kvůli nadměrnému používání rajčat. Je tu však jedno „ale” v podobě tradiční španělské paelly.

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

1 hodina

Ingredience

  • 275 g malých rajčátek
  • 260 g čerstvých oloupaných krevet
  • 150 g divokých atlantických mušlí
  • 560 g slávek
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička naloženého česneku
  • 225 g rýže na palleu
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 10 ks pestíků šafránu
  • 2 dcl bílého vína
  • 4 snítky petržele
  • pepř
  • sůl

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Tradiční španělský pokrm z rýže plný lahodných mořských plodů je překvapivě velmi snadnou záležitostí. Co je pro jeho přípravu důležité, jsou čerstvé suroviny, přesněji mořské plody. Když je máte, úspěch je téměř zaručen. Samozřejmě, že můžete pracovat s těmi „echt” mořskými, jakými jsou třeba krevety s krunýřkem a tykadly nebo mušlemi se skořápkou. Pokud ale patříte k lidem, kteří jsou od přírody línější, krevety i mušle použijte již vyloupané. Jsem si jistý, že žádná velká rána pro chuť vaší paelly to nebude. Čeho byste se naopak držet měli, je speciální druh rýže, kterou Marks & Spencer pro přípravu paelly nabízí. A chybět by neměl ani šafrán - vašemu jídlu dodá typickou žlutou barvu. Sbíhají se vám sliny? Tak s chutí do toho, schválně, jestli si pochutnáte tak, jako jsem si pochutnal já - rajče nerajče!
  2. Začněte třeba rajčaty. Čím méně je máte rádi, tím menší plody pro vás budou schůdné. Zároveň však platí, že čím menší rajčátka zvolíte, tím pracnější bude jejich loupání. Nevadí - já zvolil ta nejmenší a to hned ve třech barvách - žlutá, červená a oranžová. Zbavte je zelených stonků, dejte je do mísy a zalijte je vařící vodou z rychlovarné konvice. Jakmile budou rajčátka ponořená, propíchněte je špičkou nože a nechte na ně horkou vodu chvíli působit. Jakmile uvidíte, že se slupka začíná sama odlepovat, vodu zceďte a každé rajčátko oloupejte. Mělo by to jít velmi snadno. Malá rajčátka pak rozkrojte na půlky, větší na čtvrtky a ta velká prostě naporcujte na kostky, jak je komu libo
  3. Na pánvi (samozřejmě byste měli mít speciální pánev na paellu, ale nejsme ve Španělsku, že… plně vám postačí klasická teflonová) si rozehřejte lžíci olivového oleje a osmahněte na něm zprudka krevety. Z každé strany asi tak dvě minuty. Nemusí být nutně propečené skrz naskrz, protože budou ještě chvíli docházet a pak ještě projdou varem přímo v rýži. Jakmile máte krevety osmahnuté, sundejte je z pánve, dejte do uzavíratelné ohnivzdorné nádoby (popřípadě do alobalu) a pokračujte na pánvi - tentokrát s divokými mušlemi. Vzhledem k jejich tloušťce je na pánvi opékejte z každé strany asi 2 minuty, aby zůstaly šťavnaté. Jakmile se na bílých mušlích vytvoří světle hnědý “opek”, přesuňte je do nádoby (alobalu) ke krevetám a umístěte je do trouby, aby vydržely co nejdéle teplé. Troubu klidně zapněte na nejnižší stupeň - nějakých 40 stupňů. Myslete však na to, že nechcete, aby se vám plody moře vysušily, a tak není dobré mít troubu zapnutou dlouho. Stačí ji nastartovat na nějakých 15 minut. Teď si možná říkáte, proč je prostě nezpracovat později ale… No ano, výpek z olivového oleje, na kterém se pekly, je velmi důležitým chuťovým základem celé paelly.
  4. Na pánev, na které jste pekli mořské plody, teď hoďte rajčata a lžičku nasekaného naloženého (nebo čerstvého) česneku. Pokud není výpeku dost, klidně přidejte ještě kapku olivového oleje. Osmahněte je, osolte a opepřete. Přidejte rýží, po chvilce restování zalijte vzniklou směs zeleninovým vývarem a nechte 25 minut vařit. Vývar samozřejmě můžete přidávat i na etapy. Část ho pohltí rýže, část se odpaří. Každopádně je dobré k němu přidat i šafrán a to ještě ve chvíli, kdy je ho na pánvi dost, řekněme někdy po 10 minutách. To je také doba, kdy byste mohli ubrat plyn a snížit teplotu. Po 25 minutách by měl být vývar nenávratně pryč a na řadu přichází víno. Pokud máte rádi jeho chuť, nemusíte zas tak šetřit. Jen pozor, aby vám na pánvi nevznikla polévka. Ve výsledku bude lepší zachovat dvě deci a zbytek si nalít do skleničky.
  5. Z trouby (alobalu) vyndejte krevety i divoké mušle a vmíchejte je do rýže, která už by teď měla být nádherně žlutá. A zatímco rýže bude nasávat chutě z mořských plodů, na vedlejší plotýnce krátce povařte slávky. Já zvolil vakuované slávky s česnekem, které má Marks & Spencer ve stálé nabídce, jsou chuťově skvělé a jejich příprava je neuvěřitelně jednoduchá. Prostě se hodí do hrnce a vaří se cca 8 minut. Úžasné je i to, že po celou dobu, co si na nich pochutnávám (a budou to už asi dva roky), nikdy jsem neobjevil ani jednu zavřenou - zkaženou. A to je vcelku výhra.
  6. Teď přichází čas na to ochutnat rýži. Pokud je málo výrazná, můžete ji připepřit či přisolit. Pokud jste však použili silný vývar, nebude to třeba. I chuť vína sehraje své. Zatímco ochutnáváte, v hrnci se uvařily slávky. Teď přijde jejich čas. Můžete je dát přímo na pánev, nebo paellu nandat na talíř a slávkami ho jen ozdobit. Výsledek pak stačí dozdobit čerstvě nasekanou petrželkou a můžete podávat. Přeji dobrou chuť, nebo jak říkají Španělé, buen provecho!
  7. Tento recept pro vás z M&S potravin připravil Petr Jansa.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments