Když to dá Petr, dáte to i vy: Mangová panna cotta

Určitě mi dáte za pravdu, že italská panna cotta je skvělý a lehký letní dezert. Napadlo vás však někdy základní recept trochu pozměnit a onu lahodnou mléčnou chuť oživit slaďoučkým mangem?

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

20 minut + 3 hodiny na tuhnutí

Ingredience

  • 250 g oloupaného manga
  • 300 ml smetany (single cream)
  • 10 ks šafránu
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 4 plátky želatiny
  • 200 g čerstvých ostružin

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Panna cottu miluji. V restauraci si jí dávám vždy, když se vyskytne na dezertním lístku. Upřímně však mohu říci, že jsem ji ještě nikdy nepřipravoval doma. Nu což, všechno je jednou poprvé. Přes prvotní obavy mě ve finále překvapilo, o jak jednoduchý jde recept. Jediný zádrhel se zdál být v použití želatiny, ale jak se nakonec ukázalo, šlo o zbytečné obavy. Želatina je totiž překvapivě velmi přátelská ingredience i pro kuchaře amatéry. Vše klaplo, jak mělo a experiment, během kterého jsem do základního receptu přidal navíc mangové pyré, dopadl nad očekávání dobře. Pokud máte rádi svěží dezerty, je mangová panna cotta tím pravým. Její lehkou kyselost můžete doplnit sladkým lesním ovocem - osobně doporučuji ostružiny…
  2. Čerstvé mango oddělte od pecky, oloupejte a nakrájejte na středně velké kousky (pokud mango neradi loupete, což upřímně chápu, u Marks & Spencer seženete už naporcované). Ty následně přendejte do mixéru a sekejte tak dlouho, dokud z ovoce nevznikne hladké pyré. To pak nechte chvilku odpočívat.
  3. Do hrnce dejte smetanu, mléko, cukr a za stálého míchání přiveďte k varu. Následně teplotu ztlumte zhruba na polovinu, přidejte šafrán, čerstvě vyškrabaná semínka z vanilkového lusku a dále ohřívejte, aby tekutá směs díky šafránu lehce zežloutla.
  4. Do hlubokého talíře či mísy dejte studenou vodu a na zhruba 10 minut do ní namočte plátky želatiny.
  5. Vezměte mangové pyré a po lžících ho za stálého míchání přidávejte do smetany s mlékem. Jakmile je veškeré pyré promíchané s tekutou směsí smetany a mléka, vraťte se k želatině. Vezměte ji do ruky, zbavte ji přebytečné vody (jako byste lehce ždímali prádlo), přidejte ji ke směsi v hrnci, vypněte sporák a vše důkladně promíchejte, aby se želatina zcela rozpustila.
  6. Tekutou směs (neděste se, v ledničce zaručeně ztuhne) přendejte do připravených mističek či dóz a dejte minimálně na tři hodiny ztuhnout do ledničky. Ideální je nechat panna cottu tuhnout přes noc. Jakmile je hmota tuhá, můžete ji ozdobit ovocem (ostružinami), popřípadě pocukrovat a podávat.
  7. Tento recept pro vás z M&S potravin připravil Petr Jansa.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments