Ingredience
- Salát
- 2 ks manga
- 1 ks papriky
- 2 ks mrkve
- 1/2 ks červené cibule
- 3 ks jarní cibulky
- 25 g máty
- 65 g míchaného mladého listového salátu
- 120 g směsi hlávkového salátu a polníčku
- 100 g slaných arašídů
- Zálivka
- 85 ml olivového oleje
- 1 ks limetky (kůra a šťáva)
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce sojové omáčky
- 2 lžičky třtinového krystalového cukru
- 1 lžička chilli vloček
- Krevety
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce chilli vloček
- 2 lžíce olivového oleje
- 260 g vyloupaných královských krevet
Postup
- Přiznávám, byl to trochu risk. Rodiče totiž mořské plody nejedí, a tak jsem se bál, aby to nebyl i případ dalších hostů. Proto jsem pro jistotu přibalil i pár buřtů na opékání. Ale vraťme se k salátu. Ten totiž zaznamenal překvapivě velký úspěch, ačkoliv mango není u nás ve vsi zrovna ovocem číslo jedna. Nejspíš za to mohla i zálivka, která salátu dodala pikantní nádech. Bohužel, krevetové předsudky jsem neprolomil, takže… Ano, zbylo jich víc pro mě… Každopádně, pokud chcete lehkou šťavnatou večeři a přitom nemáte strach z mořských plodů, tuhle kombinaci vřele doporučuji.
- Směs listových salátů natrhejte do mísy. Vezměte tu největší, co máte, protože natrhaný salát je vcelku objemný. Oloupejte mango a nakrájejte ho na kostičky. Mango by mělo být dostatečně zralé, ale zároveň pevné, aby v salátu nedělalo neplechu. Přidejte ho k salátu a promíchejte. Teď přichází čas na další ingredience nakrájené na kostky - papriku (já použil mix oranžových, žlutých a červených mini paprik), červenou cibuli a jarní cibulky. Mrkev nastrouhejte na hrubo a přidejte ji k ostatním surovinám. Opět promíchejte a nakonec natrhejte lísky máty. No a nezapomeňte promíchat. Vidíte? Velká mísa nebyl úplně hloupý nápad (no ano, já zašpinil tři, než jsem zjistil, že potřebuji tu největší).
- Zálivka je velice jednoduchá. Do odměrky nalijte olej. Pokud nemáte rádi chuť olivového oleje, klidně ho můžete nahradit slunečnicovým. Přidejte šťávu z limetky a najemno nastrouhanou kůru. Pak přijde na řadu rybí a sojová omáčka, cukr a sušené feferonky. Míchejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Nalijte na salát a důkladně promíchejte. Nevím čím to je, ale salát okamžitě zredukuje svůj objem zhruba o 50 %, takže můžete vše přendat do fotogeničtější a praktičtější mísy.
- Vyloupané krevety napíchejte na špíz, osolte a posypte chilli vločkami. Chápete správně, jsem lenoch a koupil jsem balení již vyloupaných. Na teflonové pánvi rozehřejte olivový olej a krevetky pečte z obou stran cca 3 minuty, dokud nezmění barvu ze šedivé na oranžovou.
- Salát ještě jednou promíchejte a nandejte na talíř. Posypte ho (bohatě) nadrcenými arašídy (stačí je nasypat do utěrky a párkrát do nich udeřit paličkou na maso). Na vrch položte krevetové špízky. A dejte vědět, jak vám chutná… Dobrou chuť!
- Tento recept pro vás z M&S potravin připravil Petr Jansa.