Když to dá Petr, dáte to i vy: Mango salát s krevetami

Letos poprvé jsem s taškou plnou surovin vyrazil na víkend na chalupu, kam jsem pozval pár známých na malou jarní večeři - mangový salát s krevetovými špízky.

servings

Počet porcí

6 porcí

preparation

Doba přípravy

1 hodina

Ingredience

  • Salát
  • 2 ks manga
  • 1 ks papriky
  • 2 ks mrkve
  • 1/2 ks červené cibule
  • 3 ks jarní cibulky
  • 25 g máty
  • 65 g míchaného mladého listového salátu
  • 120 g směsi hlávkového salátu a polníčku
  • 100 g slaných arašídů
  • Zálivka
  • 85 ml olivového oleje
  • 1 ks limetky (kůra a šťáva)
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžičky třtinového krystalového cukru
  • 1 lžička chilli vloček
  • Krevety
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce chilli vloček
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 260 g vyloupaných královských krevet

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Přiznávám, byl to trochu risk. Rodiče totiž mořské plody nejedí, a tak jsem se bál, aby to nebyl i případ dalších hostů. Proto jsem pro jistotu přibalil i pár buřtů na opékání. Ale vraťme se k salátu. Ten totiž zaznamenal překvapivě velký úspěch, ačkoliv mango není u nás ve vsi zrovna ovocem číslo jedna. Nejspíš za to mohla i zálivka, která salátu dodala pikantní nádech. Bohužel, krevetové předsudky jsem neprolomil, takže… Ano, zbylo jich víc pro mě… Každopádně, pokud chcete lehkou šťavnatou večeři a přitom nemáte strach z mořských plodů, tuhle kombinaci vřele doporučuji.
  2. Směs listových salátů natrhejte do mísy. Vezměte tu největší, co máte, protože natrhaný salát je vcelku objemný. Oloupejte mango a nakrájejte ho na kostičky. Mango by mělo být dostatečně zralé, ale zároveň pevné, aby v salátu nedělalo neplechu. Přidejte ho k salátu a promíchejte. Teď přichází čas na další ingredience nakrájené na kostky - papriku (já použil mix oranžových, žlutých a červených mini paprik), červenou cibuli a jarní cibulky. Mrkev nastrouhejte na hrubo a přidejte ji k ostatním surovinám. Opět promíchejte a nakonec natrhejte lísky máty. No a nezapomeňte promíchat. Vidíte? Velká mísa nebyl úplně hloupý nápad (no ano, já zašpinil tři, než jsem zjistil, že potřebuji tu největší).
  3. Zálivka je velice jednoduchá. Do odměrky nalijte olej. Pokud nemáte rádi chuť olivového oleje, klidně ho můžete nahradit slunečnicovým. Přidejte šťávu z limetky a najemno nastrouhanou kůru. Pak přijde na řadu rybí a sojová omáčka, cukr a sušené feferonky. Míchejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Nalijte na salát a důkladně promíchejte. Nevím čím to je, ale salát okamžitě zredukuje svůj objem zhruba o 50 %, takže můžete vše přendat do fotogeničtější a praktičtější mísy.
  4. Vyloupané krevety napíchejte na špíz, osolte a posypte chilli vločkami. Chápete správně, jsem lenoch a koupil jsem balení již vyloupaných. Na teflonové pánvi rozehřejte olivový olej a krevetky pečte z obou stran cca 3 minuty, dokud nezmění barvu ze šedivé na oranžovou.
  5. Salát ještě jednou promíchejte a nandejte na talíř. Posypte ho (bohatě) nadrcenými arašídy (stačí je nasypat do utěrky a párkrát do nich udeřit paličkou na maso). Na vrch položte krevetové špízky. A dejte vědět, jak vám chutná… Dobrou chuť!
  6. Tento recept pro vás z M&S potravin připravil Petr Jansa.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments