Ingredience
- 200 g cukru
- 210 g tuku na pečení
- 560 g hladké pšeničné mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 280 ml mléka
- 90 g máku
- 4 bílky
- špetka soli
- 4 žloutky
- 500 ml plnotučného mléka
- 50 g cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- švestkové chutney
Postup
- Když jsem s kamarádkou poprvé ochutnal litevský makový dort, ona se blaženě rozplakala a já se rozhodl, že se ten chuťový skvost musím naučit. Abych byl upřímný, povedlo se to jen z půlky. Těsto jsem sice zvládl vcelku dobře, ale tajemství krému, který prosakuje do těsta a dodává mu vláčnost, jsem bohužel neodhalil. Jelikož však ani má česká interpretace nebyla chuťově špatná, rozhodl jsem se, že se s vámi o recept podělím. S litevským dortem má sice můj chlebík společných nejspíš jen těch pár zrnek máku, ale co už. Pokud máte rádi mák, chutnat vám bude - buď se šlehačkou, se šodó, nebo třeba se švestkovým chutney…
- Než se pustíte naplno do práce, rozklepněte si vejce a rozdělte je na bílky a žloutky. Hotovo? Teď vyndejte z lednice tuk na pečení. A tím ještě nekončíme - mák nasypte do misky a přidejte také mléko. Pokud není mák namočený, promíchejte. To vše nechte při pokojové teplotě pěkně odpočívat, řekněme třeba hodinku.
- Do mísy dejte cukr, tuk na pečení a důkladně promíchejte. Nejlépe to půjde rukama, ale pokud nedáte jinak a nechcete si ušpinit ruce, určitě si vystačíte i s robotem či vařečkou. Jakmile vám vznikne jednolitá hmota, můžete přidat trochu mouky s práškem do pečiva a důkladně zapracovat. Teď přichází chvíle, kdy je těsto připraveno na další dávku mouky a zároveň i mléka s mákem. Ideální je nepřidávat vše najednou, ale každou surovinu dávkovat. Trochu mouky, trochu mléká, trochu mouky, trochu mléka… a tak dále, dokud vám nic nezbyde. Míchání je trochu náročnější, proto doporučuji použít mixér s hnětacími háky.
- Do další mísy vražte bílky se špetkou soli a vyšlehejte hebký sníh. Nemusí být úplně tuhý. Ten následně vlijte do těsta a opět za pomoci mixéru s háky zapracujte. Hotové těsto vlijte do vymazané a vysypané formy - bábovkové, chlebové, nebo prostě na pekáč. Počítejte však s tím, že těsto vám při pečení vyběhne, proto by forma rozhodně neměla být naplněna vrchovatě.
- Zatímco se těsto bude péct (cca 60 minut na 170 °C - zda je upečené, otestujte špejlí) můžete si připravit šodó. Do rendlíku dejte mléko, rozmíchtejte v něm cukr a zahřívejte. Jakmile je cukr rozpuštěný, přidejte škrob, metlou důkladně promíchejte a sundejte ze sporáku. Můžete přidat i vanilku, pokud ji máte při ruce. Na uvolněnou plotnu dejte vařit vodu a na hrnec s vroucí vodou následně postavte rendlík s mléčným základem. Jakmile začne z vodní lázně stoupat pára, přidávejte do mléka postupně žloutky a metlou je důkladně a rychle rozšlehejte. Zahřívejte ještě pár minut a sundejte z plotny.
- Jakmile chlebík vychladne, můžete ho nakrájet na plátky a podávat. Záleží na vás, zda šodó budete servírovat zvlášť, nebo jím plátek chlebíku polijete a necháte ho nasáknout. Na stůl samozřejmě můžete přinést i šlehačku nebo švestkové chutney. Nebo třeba povidla. Na co budete mít chuť… A dobrou chuť!
- Tento recept pro vás z M&S potravin připravil Petr Jansa.