Když to dá Petr, dáte to i vy: Lososový quiche

Domácí slaný koláč, pro který si dovoluji použít francouzské označení “quiche”, je jednoduchým zázrakem, který vyřeší vaši “chuť na něco”, nebo jím prostě můžete pohostit nečekanou návštěvu.

servings

Počet porcí

8 porcí

preparation

Doba přípravy

1 hodina

Ingredience

  • 220 g hladké pšeničné mouky
  • 120 g povoleného nesoleného másla
  • 5 lžic vody
  • 3 vejce
  • 300 g strouhaného čedaru
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 180 g divokého lososa
  • 1 lžíce másla
  • 240 g čerstvého špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • špetka soli
  • pepř

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Když jsem quiche přirovnal k jednoduchému zázraku, nepřeháněl jsem. Jeho chuť je totiž úžasná a příprava je skutečně jednoduchá. A co víc, pokud patříte k běžné české populaci, ingredience na jeho přípravu budete mít jisto jistě běžně ve spíži a v lednici. A pokud ne, po jeho ochutnání už si je preventivně pořídíte do zásoby, kdyby na vás zase přišla “chuť na něco”.
  2. Začněte těstem, které je snad nejjednodušší, jaké jste kdy mohli dělat. Do mísy dejte hladkou mouku, přidejte na malé kousky nakrájené povolené máslo, špetku soli a 5 polévkových lžic vody. Pokud jste tak učinili, je na čase povolat do služby ruce a hňácat. Narozdíl od jiných druhů těsta to není nijak namáhavé, hladké kompaktní těsto máte hotové asi za 6 minut. Vzniklou kuličku vyndejte z mísy a vložte do formy s vlnitým okrajem (takové té na koláč, já používám teflonovou, kterou není třeba vymazávat). Toto množství těsta bude stačit na formu o průměru 28 cm. S pomocí ruky postupně vymačkejte těsto po celém dnu formy i po vlnitých okrajích. Těsto by mělo vnitřek formy plně zakrýt - rovnoměrně. Poté těsto propíchejte vidličkou a uložte na chvíli do lednice.
  3. Na pánev dejte lžíci másla a nechte na něm zpěnit cibulku. Posléze přidejte listy čerstvého špenátu. Restujte tak dlouho, dokud neztratí křehkost. Mírně ho posolte a popepřete.
  4. Do mísy rozklepněte tři vejce a metlou je rozšlehejte. Poté přidejte strouhaný sýr a smetanu. Do směsi přidejte pokrájené kousky lososa a zpracovaný špenát, který zatím odpočíval na pánvi. Nakonec přidejte špetku soli, popřípadě pepř, rozmačkaný česnek a vše důkladně promíchejte.
  5. Předehřejte si troubu na 180 stupňů a z lednice vyndejte formu s připraveným těstem. Na těsto nalijte sýrovo-smetanovou směs (měla by být tekutější) a rovnoměrně ji rozprostřete. Formu s quichem dejte do trouby a pečte 30 - 40 minut. Zda je koláč propečený, zjistíte tak, že když do jeho středu zapíchnete špejli, nezůstane na ní žádné těsto. Pak už stačí quiche jen nechat zchladnout a podávat.
  6. A teď ještě dobrá zpráva - pokud nemáte lososa a špenát, můžete do směsi vajec, sýra a smetany přidat, co dům dá. Vážně - pokud kombinace přísad bude vyhovovat vašim chuťovým pohárkům…
  7. Tento recept pro vás připravil Petr Jansa.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments