Ingredience
- 220 g hladké pšeničné mouky
- 120 g povoleného nesoleného másla
- 5 lžic vody
- 3 vejce
- 300 g strouhaného čedaru
- 250 g smetany ke šlehání
- 180 g divokého lososa
- 1 lžíce másla
- 240 g čerstvého špenátu
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- špetka soli
- pepř
Postup
- Když jsem quiche přirovnal k jednoduchému zázraku, nepřeháněl jsem. Jeho chuť je totiž úžasná a příprava je skutečně jednoduchá. A co víc, pokud patříte k běžné české populaci, ingredience na jeho přípravu budete mít jisto jistě běžně ve spíži a v lednici. A pokud ne, po jeho ochutnání už si je preventivně pořídíte do zásoby, kdyby na vás zase přišla “chuť na něco”.
- Začněte těstem, které je snad nejjednodušší, jaké jste kdy mohli dělat. Do mísy dejte hladkou mouku, přidejte na malé kousky nakrájené povolené máslo, špetku soli a 5 polévkových lžic vody. Pokud jste tak učinili, je na čase povolat do služby ruce a hňácat. Narozdíl od jiných druhů těsta to není nijak namáhavé, hladké kompaktní těsto máte hotové asi za 6 minut. Vzniklou kuličku vyndejte z mísy a vložte do formy s vlnitým okrajem (takové té na koláč, já používám teflonovou, kterou není třeba vymazávat). Toto množství těsta bude stačit na formu o průměru 28 cm. S pomocí ruky postupně vymačkejte těsto po celém dnu formy i po vlnitých okrajích. Těsto by mělo vnitřek formy plně zakrýt - rovnoměrně. Poté těsto propíchejte vidličkou a uložte na chvíli do lednice.
- Na pánev dejte lžíci másla a nechte na něm zpěnit cibulku. Posléze přidejte listy čerstvého špenátu. Restujte tak dlouho, dokud neztratí křehkost. Mírně ho posolte a popepřete.
- Do mísy rozklepněte tři vejce a metlou je rozšlehejte. Poté přidejte strouhaný sýr a smetanu. Do směsi přidejte pokrájené kousky lososa a zpracovaný špenát, který zatím odpočíval na pánvi. Nakonec přidejte špetku soli, popřípadě pepř, rozmačkaný česnek a vše důkladně promíchejte.
- Předehřejte si troubu na 180 stupňů a z lednice vyndejte formu s připraveným těstem. Na těsto nalijte sýrovo-smetanovou směs (měla by být tekutější) a rovnoměrně ji rozprostřete. Formu s quichem dejte do trouby a pečte 30 - 40 minut. Zda je koláč propečený, zjistíte tak, že když do jeho středu zapíchnete špejli, nezůstane na ní žádné těsto. Pak už stačí quiche jen nechat zchladnout a podávat.
- A teď ještě dobrá zpráva - pokud nemáte lososa a špenát, můžete do směsi vajec, sýra a smetany přidat, co dům dá. Vážně - pokud kombinace přísad bude vyhovovat vašim chuťovým pohárkům…
- Tento recept pro vás připravil Petr Jansa.