Ingredience
- 180 g burákové satay omáčky
- 1 šálek rýže Basmati
- 1 svazek koriandru
- 440 g krůtích prsou
- 2 lžíce česnekového oleje
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 stroužky česneku
- kousek zázvoru
- lžička koření garam masala s pečeným kořením
- lžička kari s pečeným kořením
Postup
- Miluju je. Kuřecí špízky s arašídovou omáčkou si objednávám vždycky, když je vidím na jídelním lístku. Doma jsem je ale dělal poprvé. Proč? Jednoduše proto, že se mi nechtělo patlat s arašídovou omáčkou. Do té domácí patří krom arašídů citronová tráva, kokosové mléko, rybí omáčka, česnek, limetová šťáva a já nevím co ještě. Ale víte co? V pátek jsem u Marks&Spencer narazil na novinku v podobě hotové arašídové omáčky satay (prodává se ve skleničce o 180 g), kterou stačí jen ohřát. Udělat k ní grilované špízy už byla otázka dvaceti minut a chuť byla famózní. Zkuste to taky, není to žádná věda…
- Krůtí řízky naporcujte nožem na centimetr široké proužky. Čím delší budou, tím lépe. Z každého plátku byste měli získat asi 4 - 5 proužků. Ty vložte do uzavíratelné mísy a smíchejte se sojovou omáčkou, česnekovým olejem, rozdrceným česnekem, nastrouhaným či nadrobno nakrájeným čerstvým zázvorem a směsí koření. Vše důkladně promíchejte, přiklopte a nechte minimálně hodinu v lednici marinovat.
- Po půl hodince vyčkávání přichází čas na rýži. Ještě předtím si ale namočte dřevěné špejle do vody, aby pak neshořely. Máte? Tak se můžete vrhnout na tu rýži. Nasypte ji do šálku, hrnečku, náprstku, kdo ví, do čeho chcete. Odtud rýži přesypte do hrnce a zalijte jí vodou. Jakým množstvím? Šestinásobkem šálku, hrnečku, náprstku… Chápeme se? Ať má ta rýže při vaření z čeho pít. Ale vy určitě víte jak vařit rýži, že ano. No, já to nevěděl. Takže když je rýže zalitá vodou, osolte jí, zamíchejte a přiveďte k varu. Následně za občasného míchání vařte asi pět minut, poté odstavte a nechte rýži ještě dojít. A pak zceďte. A nebo můžete dát vařit osolenou vodu a jakmile nastane var, přisypte rýži a vatře asi deset minut. Pak stačí zcedit. Oba způsoby fungují.
- Vyndejte maso z lednice a začněte proužky marinovaného masa napichovat na špejle. Jak to popsat? Propíchtěte maso na jednom konci a postupně propichujte zas a znovu až do chvíle, kdy propíchnete i druhý konec. Propíchnout, otočit, propíchnout, otočit. Tak nějak si představuji pletení hladce obrace, ale to je asi můj problém. Prostě postupně napichujte maso, aby vznikl souměrný klikatící se had. Na jednu špejli se vám vejdou asi dva až tři proužky masa. Ty postupně odkládejte na grilovací mřížku.
- Teď přichází čas grilování. Zapněte troubu na 200 stupňů na grilování zvrchu, přičemž mřížku umístěte do horní třetiny. Pro ty z vás, co přiliš nevaří je možná dobré poznamenat, že pod mřížkou by měl být pekáč, jinak máte postaráno o zábavu při následném čištění trouby. No, nechte grilovat z každé strany asi 7 minut. Možná více, možná méně. Maso by nemělo mít černé okraje a zároveň by nemělo být krvavé, že… V tomto případě mám osobně maso radši více propečené. Naštěstí u masa nehrozí, že se srazí jako koláč, takže můžete do trouby klidně nakouknout. Jakmile je ugrilováno (samozřejmě nejlépe budou špízky chutnat na klasickém grilu, ale to je spíše letní záležitost), můžete se vrhnout na poslední fázi.
- Zatímco budete na drobno sekat čerstvý koriandr, obsah skleničky se satay omáčkou vyklopte do hrnce a dvě minuty na mírném plameni ohřívejte. Samozřejmě za občasného promíchání, aby se omáčka nepřipálila. Sundejte ze sporáku a špízky posypte koriandrem. Podávejte s rýží a ještě teplou satay omáčkou.
- Tento recept pro vás připravil Petr Jansa.
TLDR