Když to dá Petr, dáte to i vy: Kaštanová tarteletka

Jedlé kaštany se opět dostávají do módy a objevují se i na jiných místech, než na předvánočních trzích. Pokud vám cvrnknou do nosu, upečte z nich skvělou tarteletku.

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

2 hodiny

Ingredience

  • Korpus
  • 175 g hladké pšeničné mouky
  • 25 g hnědého cukru
  • 70 g povoleného nesoleného másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1 pomeranč (kůra)
  • Náplň
  • 300 g neslazeného kaštanového pyré
  • 150 g hnědého cukru
  • 3 vejce
  • 300 ml kondenzovaného mléka
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička kardamou
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • Zdobení
  • 50 ml zakysané smetany
  • 100 ml smetany
  • špetka muškátového oříšku

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Naturální, pečené, předvařené, nebo třeba ve formě pyré. Jsou chutné a navíc tělu prospěšné. Čistí játra a člověka prý zbavují stavu úzkosti. No, dosaďte si za jejich přínosy co chcete, důležité je, že zařazení téhle laskominy do jídelníčku si člověk dokáže nějak obhájit. A to i ve formě francouzské delikatesy, za kterou už nemusíte chodit do vyhlášených cukráren. Příprava je velmi jednoduchá a pokud nedej bože neseženete kaštany, do korpusového těsta můžete klidně nalít i směs na cheesecake, nebo citronový koláč. Přiznávám, že kaštany nebyly první volba, chtěl jsem totiž především vyzkoušet chuť korpusu. A z toho jsem byl opravdu nadšený. Schválně, co na něj řeknete vy…
  2. Nejprve se vrhněte na korpus. Než ho totiž začnete plnit a posléze péct, měl by pár hodin odpočívat v lednici. Budete mít tedy dostatek času na to připravit si kaštanovou náplň. Do mísy prosijte mouku, přidejte cukr a sůl. Vše promíchejte, přidejte rozsekané povolené máslo a začněte zpracovávat. Vznikne vám lehce drobivá směs, v jejímž středu vytvořte důlek a rozklepněte do něj vejce a na jemno nastrouhanou citronovou kúru. Opět zpracujte tak, aby vám vzniklo hladké jemné těsto. Vytvořte z něj kouli, obalte ji potravinovou folií a několik hodin nechte odpočívat v lednici. Klidně to protáhněte přes noc, nic se nestane.
  3. Ve druhé fázi si musíme říct, v jaké formě máte kaštany k dispozici. Já měl kaštany naturální i ty ve formě pyré. Záleží na vás, které si vyberete, nebo na které narazíte. Naturální kaštany je totiž třeba ještě před vytvářením pyré upéct, to znamená, že postup je náročnější. Pokud jste na tom stejně, zapněte troubu na 230 °C a nechte jí předehřát. Následně vezměte každý z kaštanů a na jeho měkké straně vytvořte nožem křížek. Pokládejte je rovnoměrně na plech, podlijte je zhruba 100 ml vody a nechte péct 10 - 15 minut. Po vyndání z trouby by měly být kaštany popraskané a měly by se dát snadno loupat. Jakmile jsou zchladlé, zbavte je veškeré slupky a nechte jen jejich světlou část. Vyloupané kaštany dejte do mixéru s trochou vody a rozmixujte je na pyré bez zásadnějších hrudek. Na hladkou kašičku to nepůjde, ale čím víc je rozmixujete, tím lépe. A nebo je tu druhá varianta - prostě si kaštanové pyré kupte již hotové. Jen pozor - někde ho nabízí už slazené. V tom případě vynechte cukr.
  4. V míse rozšlehejte vejce s kondenzovaným mlékem a kaštanovým pyré. Do vzniklé směsi postupně přidávejte cukr, kukuřičný škrob, koření a sůl. Pokud jsou ve vzniklé směsi stále hrudky, ještě na ni nechte působit tyčový mixér a rozmixujte co nejvíce do hladka.
  5. Vyndejte těsto, které se zatím chladilo v lednici, a rozdělte ho na tři stejné díly (podle velikosti forem, já mám tři o průměru 12 cm). Pokud máte větší, rozdělte těsto na poloviny, pokud ještě větší, nerozdělujte (ach ty počty). Na lehce pomoučeném válu rozválejte těsto na placku a formy jí následně vyložte. Pokud těsto přečuhuje přes okraje (a to bezesporu dělá), odřízněte ho. Já osobně si těsto radši vymačkávám do formy rukou, což mne chrání před zraněním nožem. Inu, ne každý se narodil zručný… Teď si ještě zapněte troubu na 170 °C.
  6. Pokud máte těsto ve formě, přichází čas na náplň. Tu nalijte přímo na těsto, aby sahala až k okraji. Jsem si jistý, že vám trochu náplně zbyde, ale určitě si s ní nějak poradíte. Mohu dosvědčit, že chutná skvěle i v tomto stavu…
  7. Formy(u) s tarteletkou dejte do trouby a pečte cca 20 minut. Následně teplotu snižte asi na 150 °C a pečte tak dlouho, než okraje zhnědnou a než náplň ztuhne na hustotu pudingu - ideálně 30 minut. Náplň se bude při pečení nafukovat a tvořit jakousi čepici. Je to normální, nelekejte se. Jakmile začne chladnout, opět spadne. To poznáte už po chvíli, kdy tarteletky vyndáte z trouby.
  8. Když tarteletka zchladne, je hotovo. Pokud ale chcete dokonalou chuť (a také zamaskovat ty nerovnosti na povrchu), ozdobte ji vyšlehaným krémem ze směsi zakysané smetany a klasické smetany ke šlehání. Tu nejlépe vyšleháte ihned po vyndání z ledničky, kde jste si předtím nechali chladit i mísu a metly. Ztuhlou smetanu naklaďte lžící na tarteletku, pokud máte rádi muškátový oříšek, můžete ho trochu nastrouhat na smetanu. A máte hotovo. Dobrou chuť přeji…
  9. Tento recept pro vás připravil Petr Jansa.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments