Když to dá Petr, dáte to i vy: Grissini s parmskou šunkou

Tyhle slané tyčinky vám na dovolené v Itálii dají snad v každé restauraci. A když se vrátíte domů? Absťák! Samozřejmě si je můžete koupit, ale ty domácí prostě chutnají lépe!

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

2 hodiny

Ingredience

  • 400 g hladké pšeničné mouky
  • 21 g droždí
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 vejce
  • 2 lžičky sezamového semínka
  • 200 g parmské šunky

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Recept na domácí grissini mi před pár lety dala kamarádka, která dlouhá léta žila v Itálii a grissini pekla snad denně. Pro všechny případy. Kdyby třeba přišla návštěva, chuť na něco dobrého, nebo prostě aby bylo něco na stole! Možná vypadají obyčejně a jejich příprava je velmi jednoduchá, ale rozhodně jimi nikoho neurazíte, ba právě naopak! Tyhle tyčinky podávané s parmskou šunkou jsou totiž skutečná delikatesa. A má tradici! Grissini totiž mají kořeny až v 17. století v italském Turíně, kde byly speciálně vytvořeny pro sicilského krále Viktora Amadea II. A když byly dost dobré pro krále, vás určitě taky neurazí. Ne, vás nadchnou! Uvidíte. Připraveni?
  2. Ohřejte si mléko. Tak akorát, aby bylo vlažné, ne horké. Měli byste do něj bez problému strčit prst. Nalijte ho do mísy a rozdrobte do něj droždí, přidejte lžíci mouky, lžíci cukru, důkladně rozmíchejte metlou a nechte kvásek na teplém místě pod utěrkou trochu naběhnout. Řekněme třeba 15 minut.
  3. Do mísy dejte mouku, sůl, rozmarýn, olivový olej a kvásek. Vše zpracujte nejprve vařečkou, když se zbavíte všech tekutých složek, použijte ruce. Těsto chutná skvěle, takže klidně zkuste, jestli je dost slané. Pokud není, klidně přidejte špetku soli, nebo rozmarýn. Když máte těsto dostatečně zpracované, udělejte z něj kuličku, dejte ji do mísy, přikryjte utěrkou a opět nechte na teplém místě kynout. Zhruba hodinku.
  4. Těsto rozdělte na čtvrtiny a každou z nich rozdělte na další čtyři kusy. Z každého udělejte kuličku a rukou vyválejte dlouhou… Tyčinku? Říkejme tomu tyčinka. Každá by měla mít cca 20 centimetrů a více. Není to snadné, ale pokud máte průpravu z vánočky, určitě vám to půjde snadno. Čím tenčí a delší tyčinky jsou, tím lépe. Tyčinky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a pokapaný pár kapkami olivového oleje. Když plech naplníte, rozkvrdlejte si v hrnečku žloutek a potřete jím každou tyčinku. Lépe na nich pak bude držet sezamové semínko.
  5. Zapněte si troubu na 200 °C a nechte tyčinky ještě 20 minut na teplém místě vykynout. A šup s nimi do trouby. Pečte je zhruba 30 minut, dokud jejich povrch nezezlátne. Vyndejte je z trouby a nechte vychladnout. Těsně před podáváním jednotlivé tyčinky zabalte do parmské šunky. Dobrou chuť!
  6. P.S. Pokud máte rádi olivy, můžete je nasekané do těsta přidat.
  7. Tento recept pro vás připravil Petr Jansa.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments