Ingredience
- 250 g jablek
- 350 g máslové dýně
- 400 ml smetany single cream
- 40 g krystalového cukru
- 1 kus citronu (šťáva)
- 1 kus hotového křehkého těsta
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1 lžička skořice
Postup
- Nevím, jak ve vás, ale ve mě označení “pumpkin spice” vyvolává vzpomínky na pozdimní New York. A že jsou to krásné vzpomínky. Mají tam v obchodech i kavárnách dýňové nápoje, sušenky, brambůrky, ryby, masa, já nevím co všechno. Vše samozřejmě oranžové, jak dýně káže. Málokdy je tahle barva uvěřitelná, třeba u kávy, ale o tom se nebavme. Dnešní smetanový dort je oranžový přirozeně právě díky máslové dýni, kterou u Marks & Spencer seženete už naporcovanou na kostičky. Je to hodně pohodlné, člověk si nezašpiní celou kuchyň. Toho si ostatně užijete dost, až budete chystat dýňová strašidla pro děti, pokud už tenhle americký zvyk dorazil i k vám. Teď se ale pojďte vrhnout na dort, který sice není moc dietní, ale zase není nijak přehnaně sladký. Naopak by se dalo říci, že vás osvěží, což se o takovém pumpkin spice latté říct nedá…Do středně velkého hrnce vymačkejte šťávu z jednoho citronu a promíchejte ji s krystalovým cukrem. Vcelku se rychle rozpustí. Pak do cukru s citronem nasypte kostky máslové dýně a promíchejte.
- Vezměte dvě jablka (dle mé zkušenosti hmotnost odpovídá asi 250 g, pokud máte méně, vezměte klidně jablka tři), zbavte je jadřince, stopky a bubáka (ano, však víte že tomu tak říkám, i když je mi 34). Oloupejte a nakrájejte na kostičky. Dělejte to postupně a nakrájené kostky hned házejte do citronového nálevu k dýni a promíchejte, aby jablka nezhnědla.
- Citron s dýní a jablkem přiklopte pokličkou a dejte vařit. Občas promíchejte, aby se směs nepřipálila. Vzhledem k tomu, že dýně i jablka pustí dost vody, stát by se to ale nemělo. A vařte klidně 30 minut, dokud vše nezměkne a vám se nepodaří snadno rozmáznout jablko a dýni vařečkou.
- Vezměte si předpřipravené křehké těsto (je opravdu dobré a skvěle se s ním pracuje - žádné patlání s výrobou vlastního), vyložte jím dortovou formu a nechte ji i s těstem chvíli stát stranou.
- Vezměte si tyčový mixér (pokud ho nemáte, přendejte si obsah hrnce do mísy mixéru klasického) a rozmixujte celou směs na jemnou kaši. Přidejte skořici, smetanu a následně vraťte do hrnce a ještě chvilku povařte. Zhruba deset minut.
- Zapněte si troubu na 200°C a vraťte se k teplé tekuté hmotě, která vám v hrnci probublává. Sundejte ji z plotny a přimíchejte do ní 2 lžičky kukuřičného škrobu. Díky němu trochu ztuhne. Poté hmotu nalijte do připravené formy přímo na těsto. To pak prsty přizpůsobte hladině dýňové hmoty. Nebojte se - výš nevyběhne. Takže prostě všechno přečuhující těsto pomalu zatlačte dolů. A dejte do trouby. Tu během pečení neotvírejte. Sice nevím, co by to mohlo udělat, ale po zkušenosti s pečením cheesecaku hrozí, že povrch popraská. A to nechceme… Pečte asi 20 minut, pokud je sloupec dýňové hmoty hodně vysoký, klidně i 30 minut. Těsto na okrajích by mělo mít hnědo-růžovou barvu, když bude hotové.
- Jakmile budete mít upečeno, dort vyndejte a nechte vychladnout. Poté ho umístěte do ledničky a za nějakou hodinku už bude připravený k porcování.
- Tento recept pro vás z M&S potravin připravil Petr Jansa.