Když to dá Petr, dáte to i vy: Dýňový dort

Podobně jako mrkvový dort, i ten dýňový má jednu nespornou výhodu! Z části je tvoří zelenina, a proto není třeba spouštět novoroční dietní alarm a něco si vyčítat. Pokud se tedy podělíte…

servings

Počet porcí

8 porcí

preparation

Doba přípravy

2 hodiny

Ingredience

  • Dýňová kaše
  • 150 g dýně Hokkaido
  • 5 g másla
  • 100 ml vody
  • špetka soli
  • Těsto
  • 90 g hladké pšeničné mouky
  • 90 g mandlové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 80 g másla
  • 40 g arašídového másla
  • 3 vejce
  • 110 g cukru
  • 150 g dýňové kaše
  • Krém
  • 250 g mascarpone
  • 120 g krémového sýra
  • 100 g zakysané smetany
  • 3 lžíce medu
  • 1 citron (šťáva)
  • skořice / pekanové ořechy

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Dýňový dort jsem poprvé pekl těsně před loňským Halloweenem. Ne, že bych tenhle svátek nějak zvlášť držel a strašil v kostýmu sousedy. To ne. Spíše jsem podlehl nabídce dýní, která byla snad ve všech obchodech širší než kdy dříve. A jelikož nejsem žádný žabař, pořídil jsem si dýni Hokkaido, protože vím, že se nemusí loupat (mimochodem, pořídil jsem si i nehokkaido a pokoušel jsem se jí vydlabat a vyzdobit jí svůj balkón - upřímně, dort se povedl víc). Kdo měl někdy s dýní co dočinění, určitě mi dá zapravdu, že i Hokkaido chce pořádnou dávku zručnosti, když ji má člověk nakrájet. Proto jsem minulý týden ocenil, když jsem u Marks&Spencer narazil na nakrájenou dýni v igelitu. Ta představa čisté kuchyně bez semínek a oranžových šlinců na stropě mne vedla ruku, která už už nabírala dýni do košíku. Když jsem pak doma nákup vybalil, dýňový dort byl jasná volba…
  2. Nakrájejte na kousky půlku malé dýně Hokkaido (popřípadě jako já pouze vysypte obsah igelitového sáčku s nakrájenou dýní) a orestujte je na troše másla. Když se dýně rozvoní, přidejte špetku soli a zalijte ji cca. 100 ml vody. Pod pokličkou nechte dusit do změknutí. Když je dýně natolik měkká, že ji můžete rozmačkat vidličkou, aniž byste vyvinuli nějakou větší námahu, odstavte rendlík z plotny a nechte obsah zhruba 15 minut chladnout. Následně vezměte tyčový mixér a z rozvařené dýně vytvořte kaši, tu nechte odpočívat.
  3. Do mísy prosijte hladkou mouku, posléze přidejte tu mandlovou, prášek do pečiva a skořici (popřípadě perníkové koření, pokud ho máte rádi). Vše důkladně promíchejte a opět odstavte stranou.
  4. Na plotnu dejte na mírný plamen rozehřát klasické máslo s tím arašídovým. To arašídové bude tát trochu pomaleji, a tak nezapomínejte vše míchat, aby se máslo nepřipálilo. Jakmile bude rozpuštěné, odstavte ho stranou a nechte trochu zchladnout.
  5. Vezměte vejce a oddělte žloutky a bílky. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte z nich šlehačem či metlou tuhý sníh. Postupně přidávejte cukr a stále šlehejte. Pokud máte všechen cukr zašlehaný, přidejte žloutky. Těsto by mělo být tekutější, ale stále nadýchané. Pokud tomu tak je, pomaličku můžete za stálého šlehání přidávat rozpuštěné máslo. Samozřejmě ne najednou, dejte tomu čas a do mísy ho nalévejte… jak to tak říct aby to neznělo hloupě… Prostě čůrkem. Chápete? Čůrkem…
  6. Obrátky mixéru snižte na nejnišší úroveň (nebo zklidněte svou rozjetou ruku s metlou) a po lžících přidávejte sypkou směs z mouky a skořice (samozřejmě můžete přidat vše najednou, ale vaše kuchyň to odnese nepěknou sněhovou nadílkou). Nakonec si odvažte 150 gramů dýňové kaše a opět po lžících přidávejte. Možná jí budete mít o něco víc, dobře to znám. Rozhodně však do dortu dejte pouze 150 gramů, jinak bude těsto příliš těžké a srazí se, což vás bude mrzet víc, než když zbytek kaše vylijete… vy víte kam…
  7. Pokud máte těsto hotové (ochutnali jste, doufám…), můžete si připravit dortovou formu. Já používám tu bez dna, která je co do průměru polohovatelná. Mám totiž rád malé a vysoké dorty. Takže já těsto nalil do formy o průměru 18 cm. Vy klidně použijte klasickou dortovou formu, korpus bude nižší, což ale ve výsledku nevadí. Formu vymažte máslem a vysypte mandlovou moukou. Mám jí radši než tu klasickou, chuť pečených mandlí dodá dortu šmrnc.
  8. Formu s těstem vložte do středu vyhřáté trouby na 170 °C a nechte péct minimálně 40 minut, aniž byste troubu otevřeli. Poté špejlí zkuste, zda je těsto upečené (nelepí se na ni) a popřípadě nechte ještě 20 minut péct. Pokud se vám vše povedlo, jak mělo, vytáhnete z trouby krásně rovnoměrně upečený korpus. Ten nechte vychladnout.
  9. V míse smíchejte mascarpone, krémový sýr a smetanu (nejlépe ručně, protože mascarpone má tendenci se při mixování mixérem srážet - alespoň u mě doma). Přidejte šťávu z citronu, med a vše důkladně rozmíchejte.
  10. Když je dýňový korpus chladný, rozřízněte ho v polovině a namažte krémem. Přiklopte vrchní část a zbytkem krému (doufám, že vám vystačí) namažte i vrchní díl a okraje. Pokud máte rádi skořici, můžete vršek dortu posypat právě jí, nebo třeba pekanovými ořechy. Fantazii se meze nekladou.
  11. Tento recept pro vás připravil Petr Jansa.
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments