Když to dá Petr, dáte to i vy: Dort se slaným karamelem

Co takhle dort s krémem, jehož stěžejní složkou je slaný karamel? Z M&S potravin pro Vás připravil Petr Jansa.

servings

Počet porcí

dort o průměru 16 cm

preparation

Doba přípravy

cca 60 minut

Ingredience

  • Těsto
  • 90 g tmavého muscovado cukru
  • 3 žloutky
  • 1 vejce
  • sníh ze 3 bílků
  • 55 g mandlové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • Krém
  • 500 g mascarpone
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 3 vrchovaté lžíce slaného karamelu
  • Poleva
  • 2 vrchovaté lžíce slaného karamelu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • italské chlebové tyčinky na ozdobení

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Mám takový pocit, že slaný karamel je nová Nutella. Nebo nové burákové máslo. Prostě je to něco, co se určitě velmi rychle zabydlí ve vaší spíži, kde to ovšem nevydrží ani den, protože to se lžičkou postupně kompletně zlikvidujete. Ano, měl jsem to podobně. Proto jsem se po prvním lžičkovém útoku rozhodl se slaného karamelu zbavit. Alespoň toho v surové formě. Co takhle dort s krémem, jehož stěžejní složkou tahle laskomina bude?
  2. Nejprve je třeba upéct korpus. To nejtěžší na celé záležitosti bylo sehnat malou dortovou formu, kterou jsem si představoval. 16 cm je prostě pro většinu výrobců příliš málo. Nakonec jsem jednu našel, i když bez dna. To jsem musel nahradit pečícím papírem, ale to je prkotina. Co se těsta týče, sáhl jsem po receptu své babičky na skvělý piškot. V míse smíchejte cukr se žloutky a jedním celým vejcem. Ze tří bílků, které vám po oddělení žloutků zbydou, vyšlehejte tuhý sníh (samozřejmě robotem, nejsme ve středověku). Nevím, jestli je to pověra, ale každopádně funguje do bílků přidat špetku soli. Sníh pak spolu s mandlovou moukou opatrně vmíchejte do směsi. Jako poslední přidejte lžičku prášku do pečiva a šup s tím do vymazané formy (vymazával jsem máslem a vysypával mandlovou moukou). Následně pečte zhruba 20 minut na 170 stupňů. Pokud nechcete dopadnout jako já, vynechte horkovzduch a troubu zbytečně neotvírejte. Pak vám korpus neklesne a nebudete ho muset vyrovnávat krémem… Nebo to bylo práškem do pečiva? Netuším, nejsem pekař bohužel…
  3. Než vám dort vychladne, udělejte si krém. Mascarpone utřete v míse spolu se slaným karamelem (je téměř tekutý) a poté přidejte ušlehanou smetanu, díky které bude krém tak nějak lehčí (alespoň konzistencí). Korpus rozřízněte v polovině, spodní natřete krémem a přiklopte druhou částí. Zbytkem krému pak potřete vršek dortu a jeho boky. A nechte ho chvíli odpočívat v lednici.
  4. Finální polevu vykouzlíte tak, že zahřejete smetanu spolu se slaným karamelem (já k tomu použil mikrovlnku) a následně důkladně rozmícháte. Zhruba 10 minut nechte vzniklý krém vychladnout, vyndejte dort z lednice a můžete lít. Je to doslova balzám na nervy, uvidíte… Dort pak můžete ozdobit slanou tyčinkou, krystalovou solí, nebo třeba slanými preclíky. Viděl jsem i dort ozdobený popcornem, ale já dávám přednost minimalismu v podobě italských chlebových tyčinek, co mám pořád doma. Pak už stačí dort nechat asi 2 hodiny odpočinout v lednici. Klidně i déle, ale já jsem to nevydržel a ochutnal…
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments