Když to dá Petr, dáte to i vy: Domácí zmrzlina

Meteorologické léto o sobě dává vědět nejen datem v kalendáři, ale i tropickými teplotami. V takových chvílích se člověku nechce nic vařit, ale spíše mrazit. Třeba domácí zmrzlinu.

servings

Počet porcí

6 porcí

preparation

Doba přípravy

15 minut + 3 hodiny (mražení)

Ingredience

  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml kondenzovaného mléka
  • 100 g loupaných nesolených pistácií
  • 5 g matcha čaje
  • 100 g čerstvých malin
  • 20 ml omáčky ze skotských malin
  • 1 balení papírových košíčků

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Nedávno na mě na facebooku vyskočil recept, díky kterému si můžete vytvořit základ domácí zmrzliny. Připadá mi tak extrémně jednoduchý, že jsem se rozhodl ho okamžitě vyzkoušet a po svém tak trochu upgradovat. Teď vám můžu s klidným svědomím říci, že recept je opravdu skvělý a zmrzlina z něj je naprosto geniální, i když přiznávám, poněkud tučná. Ale víte co? Proč řešit tučnost zmrzliny, když jste k obědu měli salát, že ano… Vyzkoušel jsem udělat pistáciovou a malinovou zmrzlinu, ale jsem si naprosto jistý, že stejně snadno by šla udělat zmrzlina citronová, vanilková, karamelová, bazalková a já nevím jaká ještě… Teď tu však máme dvě a je jen na vás, zda si vyberete ovocnou, nebo oříškovou.
  2. Nejprve si vytvořte zmrzlinový základ. Bez vaření, bez složitostí. Prostě do hluboké mísy nalijte smetanu, přidejte kondenzované mléko a šlehejte, dokud vše nebude husté jako klasická šlehačka. Pokud si mohu dovolit tip, vše nechte chladit v lednici, včetně metliček kuchyňského robota a mísy. Vše pak lépe tuhne. Hotovo? Základ je hotový. Neuvěřitelně rychlé, co?
  3. Teď se můžeme vrhnout na pistáciovou zmrzlinu. Z mísy přendejte polovinu šlehačkové hmoty do další mísy. V mixéru si rozemelte vyloupané nesolené pistácie na drobno (nechte si jich pár celých na ozdobení) a jakmile máte hotovo, přimíchejte rozemleté oříšky do hmoty a důkladně promíchejte. Pistáciovou chuť už máte, ale zelená, na kterou jste zvyklí, zmrzlině tak nějak chybí. Zatím. Pokud nechcete používat chemická barviva (nechcete!), přidejte do směsi dvě lžičky matcha čaje. Nejen, že zmrzlině dodá “pistáciovou” barvu, ale i svou lehkou a jemnou specifickou chuť.
  4. Do druhé části zmrzlinového základu nalijte malinovou omáčku a důkladně promíchejte. Bílá hmota jemně zrůžoví. Jakmile máte vše promíchané, dejte si stranou asi 4 maliny na ozdobení a zbytek lehce pomačkejte vidličkou. Nechcete mít z malin omáčku, ale ani je nechcete celé. Malinovou, jako to říci, mačkanici, dejte opět do připravené směsi a lehce promíchejte.
  5. Zmrzlinu nandejte lžící do papírových košíčků. Jakmile bude košíček plný, párkrát s ním bouchněte o kuchyňskou linku, ať se zbavíte případných bublin. Vršek košíčku ozdobte pistáciemi nebo malinou a dejte na 3 hodiny zmrazit.
  6. Tento recept pro vás z M&S potravin připravil Petr Jansa.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments