Ingredience
- 2 ks avokáda
- 6 ks mini brambůrek
- 125 g čerstvého špenátu
- 2 ks filetů s kůží z divokého lososa
- 3 lžíce nesoleného másla
- 1 lžička česneku ve vinném octu
- 1 lžička mořské soli z ostrova Anglesey
- 1 citron bez chemicky ošetřené kůry
Postup
- Šmejdění v uličkách pražského oddělení s potravinami Marks&Spencer se mi vyplatilo, obzvláště co se týká novinek, které se okamžitě zabydlely v mé spíži. Pokud nic jiného, mohu všem vřele doporučit delikátní šupinky mořské soli z ostrova Anglesey a nasekaný a naložený česnek ve vinném octu, u něhož lžička odpovídá jednomu stroužku česneku a upřímně - je pohodlnější sáhnout lžičkou do skleničky, než česnek čistit, krájet a pak se zbytek dne zbavovat jeho typické vůně. A proč divoký losos? Krom toho, že má úchvatnou oranžovou barvu a výraznou chuť, je to především ze zdravotního hlediska. Divoký losos je určitě lepší, než ten geneticky upravený a vyšlechtěný v prapodivných sádkách, o kterém se můžete dočíst v článcích z poslední doby.
- Nejdelší dobu z celkové přípravy vám zabere vaření brambor. Proto se na ně vrhněte jako na první v pořadí. V sortimentu Marks&Spencer seženete miniaturní Nové brambůrky, které můžete vařit i ve slupce. Já je měl uskladněné už delší dobu a tak jsem je pro jistotu oloupal. Záleží jen na vás, jaké brambory zvolíte vy, ale osobně bych k tomuto chodu doporučil brambory nové. A uvařit je pěkně se slupkou. Dejte je do osolené vody a vařte do změknutí.
- Avokádo rozkrojte na půlku, vydlábněte ho lžící, odstraňte pecku a nakrájejte ho na měsíčky. Pokud má avokádo v dužině černé tečky, sáhl bych po jiném. Mělo by mít nádhernou žluto-zelenou barvu bez zbytečných nedokonalostí. Aby na talíři nezačalo šednout, pokapejte ho citronovou šťávou.
- Na pánvi rozehřejte lžíci másla a přidejte lžičku česneku v nálevu z vinného octa. Hned. Když budete máslo rozpouštět už s česnekem, chuť obou surovin se pěkně propojí. Postupně přidávejte čerstvý špenát. Není na škodu, když část přidáte později - bude křupavější. A restujte. Když špenát změní obem a zplihne, přidejte sůl a pepř a ještě chvilku restujte. Celkem asi tak pět minut.
- Brambory už by mohly být po deseti minutách varu hotové (samozřejmě záleží na velikosti), proto je zceďte a spolu se špenátem je umístěte do trouby, aby zbytečně nechladly. A troubu klidně zapněte na nějakých 50 stupňů. Příprava lososa přeci jen pár minut zabere.
- Na pánvi rozehřejte další lžíci másla a dobře hlídejte moment, kdy je připravené na pečení lososa a zároveň není zbytečně přepálené. Prostě počkejte, až začne trochu prskat a omytého a osušeného lososa na nej položte. Nejprve opečte stranu bez kůže, asi tak 3 minuty, poté otočte. Losos by měl být opečený, ale zároveň by měl být uvnitř pěkně růžový. Přeci jen jde o čerstvou rybu a byla by škoda ji upražit skrz na skrz.
- Zatímco pečete stranu s kůží, vyndejte z trouby špenát a brambory a nandejte přílohy na talíř vedle avokáda. Včas sundejte z pánve lososa, položte rybu na přílohu opečenou kůží navrch a posypte šupinkami soli. A jelikož k rybě patří citron, ozdobte talíř půlkou plátku citronu. A nechte si chutnat. Ačkoliv jde o jednoduchý recept, věřím, že vaše chuťové pohárky nejen překvapí, ale i plně uspokojí. A hlavně, zabere minimum času!