Ingredience
- Základ
- 6 plátků bílého pšeničného chleba “super soft”
- 10 g povoleného nesoleného másla
- 20 g sýru Emmentaler
- 10 g sýru Parmigiano Reggiano
- Bešamelová sýrová omáčka
- 40 g povoleného nesoleného másla
- 1 lžíce hladké pšeničné mouky
- 250 ml plnotučného mléka
- 80 g sýru Emmentaler
- 40 g sýru Parmigiano Reggiano
- 1 žloutek
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- petržel
- Náplň
- 140 g vepřové šunky (96%)
- 100 g sýru Emmentaler
- 3 lžíce dijonské hořčice
Postup
- Croque monsieur, který by se dal popsat jako zapečený toust s máslem, bešamelem, šunkou a dvěma druhy sýra, je velmi efektní, lahodné a návykové jídlo. Možná vám bude připadat, že jeden “toust” je pro jednoho trochu málo, ale nenechte se mýlit. Díky sýrům, máslu a bílému pečivu je toto jídlo neuvěřitelně vydatné. Možná by si dokonce zasloužilo pár zelených lístků salátu jako zdravotní doplněk, ale to záleží na vás. Jste připraveni na dávku pravé tučné a lahodné Francie? Tak pojďte do toho…
- Bešamel. Bešamel je základ. Tedy alespoň se to říká ve všech nejrůznějších pořadech o vaření. Osobně vím jen to, že se používá do lasagní a do… Croque monsieur. V tomto případě je ovšem oživen o sýr, takže z něj vznikne luxusní sýrová omáčka. Pojďme na ní. V kastrůlku rozehřejte 30 g másla (10 g si nechte na pomazání chlebů). Nezapínejte sporák naplno, stačí na mírném plameni. Jakmile je máslo rozehřáté, přidejte lžíci mouky. A metlou důkladně míchejte, aby se vzniklá kaše nepřipálila. Stačí zhruba tak minutku. Následně přilijte mléko a míchejte. Zhruba po dvou až třech minutách směs začne tuhnout jako puding. Jakmile se tak stane, nechte během míchání probublávat ještě asi dvě minuty a kastrůlek sundejte ze sporáku. Přidejte oba sýry (emmentaler jsem nastrouhal na jemno, parmezán už byl zpracován na prášek) a žloutek (bílku se zbavte). Vše důkladně rozmíchejte, až se vše rozpustí na hladký krém. Přidejte dle chuti sůl, pepř a muškátový oříšek. Přelijte do misky a nechte chvíli stranou.
- Troubu si předehřejte na 220 °C a na plech si dejte pečicí papír. Na něj dejte plátky toustového chleba, které z obou stran jemně potřete máslem. Pečte v troubě z každé strany cca. 5 minut, než bílý chleba na povrchu zezlátne. Hotovo? Je čas chléb vyndat a vrhnout se na plnění. Troubu však zatím nevypínejte.
- Vezměte bešamelovou sýrovou omáčku a 3 krajíčky chleba hojně potřete. Já aplikoval vrstvu cca. 0,5 cm. Na ni následně přidejte dva plátky Emmentaleru a dva plátky šunky. Ty ještě potřete dijonskou hořčicí. Teď sýrovou omáčkou potřete i zbylé tři plátky chleba a natřenou stranu přiklopte na šunku s hořčicí. Nebojte se toho a pořádně přitlačte.
- Do zbylé sýrové omáčky nasekejte petrželku, natřete na povrch toustíků a ještě hojně posypte nastrouhaným emmentalerem i parmezánem. Pokud máte hotovo, můžete vše opět vrátit do trouby. Pokud pečete vrchní spirálou, dejte pekáč pokud možno do horní poloviny trouby, ať se sýr nejen rozpustí, ale i pěkně opeče. Bude to trvat asi 8 - 10 minut. Stále na 220 °C. Každá trouba však peče jinak, takže doporučuji vše vizuálně hlídat.
- Po dopečení Croque monsieur vyndejte z trouby, chvilku počkejte a rozkrojte na dva trojúhelníčky. Při podávání to totiž vypadá lépe. Pokud vám k jídlu chybí zelená a nechce se vám dělat se salátem (dobrá je rukola s polníčkem a balsamikem), posypte nasekanou petrželkou. Toto jídlo je nejlepší jíst ještě teplé, ale jak jsem zjistil, je možné den až dva celý toust uchovat v lednici a pak rozehřát v mikrovlnce. Chléb už nebude tak křupavý, ale chuťově bude stále jedinečný.
- Tento recept pro vás z M&S potravin připravil Petr Jansa.