Když to dá Petr, dáte to i vy: Cookies z kešu

Jste připraveni upéct si delikátní sladko-slanou snídani?

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

30 minut

Ingredience

  • Cookies
  • 240 g hladké pšeničné mouky
  • 115 g hnědého cukru
  • 100 g povoleného nesoleného másla
  • 100 g zakysané smetany
  • 170 g kešu ořechů
  • 5 g prášku do pečiva
  • 1 ks vejce
  • Krém
  • 100 g zakysané smetany
  • 10 g hnědého cukru
  • 20 g másla z kešu ořechů a arašídů
  • kešu ořechy na ozdobení

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Před pár dny jsem se vrátil z pracovní cesty do Afriky, kde jsem každý den snídal to samé. Vejce, bramborovou placku, houby a slaninu. První den jsem byl nadšený, druhý mi ta snídaně nevadila a třetí den už jsem toužil po nějaké změně. Sladko-slané změně. Proto když jsem se po týdnu vrátil, první věc kterou jsem udělal, byly cookies. Tentokrát jsem na ně použil především kešu ořechy, které miluji v jakékoliv podobě. A také jsem chtěl vyzkoušet nové máslo z kešu ořechů a arašídů, které jsem před nedávnem objevil u Marks&Spencer. Pro recept sice není zásadní, ale dává mu takovou hezkou tečku.
  2. Do mísy si dejte cukr s máslem a důkladně oboje smíchejte, aby vznikl hladký krém. Vzhledem k tomu, že hnědý cukr má vcelku velké krystaly, jde to ztuha. Nedávno jsem viděl na Youtube nějaký recept, kde máslo nechali roztéct, a cukr se v něm tak rozpustil, ale nejsem si úplně jistý, jestli bych to tak dělal. Prostě to důkladně utřete, ono to sice zabere tak pět minut, ale bude to stačit. Kdo by si chtěl špinit hrnec kvůli máslu… Já ne.
  3. Přidejte do mísy vejce, zakysanou smetanu a jakmile vám vznikne vizuálně i strukturou hladké tekutější těsto, postupně přidávejte mouku s prášekem do pečiva. Vždy důkladně zapracujte, ať žádná nezůstane na okrajích mísy. Nakonec, když těsto moukou zhoustne, přimíchejte namleté kešu ořechy. Použijte od 170 do 200 gramů, podle chuti. Hlavně si nezapomeňte zhruba 15 celých kešu oříšků schovat na ozdobení.
  4. Jakmile je těsto promíchané, zapněte si troubu na 180 °C a nechte předehřát. Zatímco se trouba bude zahřívat, pekáč vyložte pečícím papírem a lžící na něm z těsta vytvářejte větší či menší kolečka. Já zvolil takový průměr. Nedělejte je příliš vysoká, jelikož díky prášku do pečiva vám těsto ještě vyběhne. Jakmile máte plech zaplněný (toto množství těsta mi vystačilo na plech a půl), můžete začít s pečením… Bude stačit tak 10 minut, popřípadě 15, samozřejmě podle velikosti. Cookies chytnou pěknou narůžovělou barvu, když budou hotové. A nelekejte se, že jsou měkké. Jakmile vychladnou, samozřejmě získají křupavou kůrku, která je u nich důležitá.
  5. Když cookies vychladnou, popřípadě druhý den ráno (pokud je máte k snídani), můžete je jíst samotné, nebo s krémem, který jim dodá zajímavou… jak to říct… osvěžující chuť. Krém je totiž tvořený zakysanou smetanou (zbyde vám z pečení), cukrem a máslem z kešu ořechů a arašídů. To vše důkladně rozmíchejte a když získáte hladký krém, můžete ho lžičkou nandat na cookies a podávat. P.S. Nezapomeňte na krém položit ještě kešu ořech, jako takovou třešničku na dortě.
  6. Tento recept pro vás z M&S potravin připravil Petr Jansa.