Když to dá Petr, dáte to i vy: Chřestové špagety

„Konečně! Konečně je tady zase sezóna čerstvého zeleného chřestu. Miluji ho na všechny způsoby a doufám, že má oblíbená chřestová večeře bude chutnat i vám.“ (Petr Jansa)

servings

Počet porcí

2 porce

preparation

Doba přípravy

30 minut

Ingredience

  • 1/3 balení celozrnných špaget
  • 1 lžíce másla
  • 140 g pancetty (na kostičky)
  • 1 červená cibule
  • 250 g kuřecích prsou (na kostičky)
  • 250 g zeleného chřestu
  • 2 lžíce černého sezamu
  • špetka soli
  • špetka pepře

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Zima je nenávratně fuč a o slovo se čím dál silnějšími slunečními paprsky hlásí jaro. Nevím, jak na vás, ale na mě toto roční období působí nutkavou potřebou zamyslet se nad svým jídelníčkem a pomalu ale jistě se začít peskovat za nezdravou stravu, která plnila můj žaludek celou zimu a která obalovala všechny mé tělesné partie tukem. Prostě přestat jíst nezdravě. Jelikož by však skok z knedlo-vepřo na polníčkový salát mohl působit až depresivně, každoročně se pokouším o pozvolnější přechod. A k němu se perfektně hodí celozrnné špagety s kuřecímy kousky a chřestem, které bez debat zvládne uvařit každý. Zkuste je, třeba se do nich zamilujete jako já. Kdyby tak všechno „zdravé“ jídlo chutnalo jako ony. P.S. Dělejme, že ta tučná pancetta v nich není…
  2. Do hrnce si dejte vařit osolenou vodu na špagety. Řídit se můžete návodem na obalu, ale já osobně vody do hrnce dávám prostě od oka. Jakmile voda začne bublat, vezměte špagety a vložte je do hrnce. Pokud se nevejdou, nelámejte je. Stačí chvilku počkat a pak je zamíchat vařečkou. Ponořená část špaget rychle změkne a zbytek už se dostane pod hladinu vcelku snadno. Vařte dle návodu na obalu - v mém případě to bylo 8 minut. Jakmile jsou špagety uvařené, zceďte vodu a špagety ještě propláchtěne studenou vodou. Vyhnete se tak jejich slepení.
  3. Špagety nechte stranou v cedníku a začněte se věnovat krájení cibule. Pokaždé, když přijde řeč na červenou cibuli, uvědomím si, jak podceňovaný druh zeleniny to je. Chutná skvěle a v mnoha ohledech je lepší než klasická bílá cibule. Třeba fakt, že při jejím krájení člověk neroní potoky slz. Takže nakrájejte si červenou cibuli na drobno. Když máte hotovo, vezměte zelený chřest a odkrojte jeho konce. Někdo nožičky chřestu škrábe škrabkou, mě to připadá zbytečné, obzvláště u chřestu čerstvého. Proto ho pouze opláchnu a krájím na centimetr dlouhé kousky. Hlavičky nechávám delší, na talíři jsou potom hezčí.
  4. Na pánvi rozehřejte lžíci másla a přidejte pancettu. Jakmile je opečená natolik, že působí křupavě, přidejte červenou cibuli a nechte zpěnit. Teď přichází čas na přidání kousků z kuřecích prsou, které nechte na pánvi nasát chuť cibule a pancetty. Posolte, popepřete a vyčkejte, než se na mase vytvoří opečená kůrčička. Pokud se na pánvi začne dělat podezřelé sucho, přidejte kapku vody. Nebo dvě kapky. Prostě trochu vody. Tu nechte chvíli bublat a přidejte nakrájený chřest, který chvilku restujte.
  5. Po pár minutách směs na pánvi přiklopte a nechte dvě až tři minutky dusit. Chřest by měl mít nádherně trávově zelenou barvu. V tu chvíli přichází ideální chvíle na přidání špaget a jejich důkladné promíchání se směsí zeleniny a masa. Pokud máte rádi černý sezam, teď přichází jeho chvíle. Já s ním rozhodně nešetřím. Vše restujte zhruba další 3 minuty a můžete podávat. Dobrou chuť!
  6. Tento recept pro vás z M&S potravin připravil Petr Jansa.
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments