Když to dá Petr, dáte to i vy: Chřestové cappelletti

Petr Jansa není velký fanoušek rajčatových omáček na těstoviny. Proto si pro vás připravil tyto delikátní chřestové cappelletti.

servings

Počet porcí

2

preparation

Doba přípravy

cca 20 minut

Ingredience

  • 250 g vaječných těstovin cappelletti
  • 1 balení chřestu
  • 1/2 balení zeleninového vývaru
  • 1 kus citronové trávy
  • 1 kus limetkového listu
  • 1 balení pancetty
  • 1 smetana single cream
  • 1 balení lupínků parmezánu
  • 2 - 3 kusy italských chlebových tyčinek

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Nevím jak vy, ale já čerstvým těstovinám nikdy neřeknu ne. Obzvláště pokud omáčka na ně není postavena na rajčatovém základu. Nenávidím rajčata, což je u většiny italských receptů dost velký problém. Pokud jste na tom stejně, nabízím řešení, po kterém byste se mohli oblíznout podobně jako já minulý týden…
  2. V lednici mám pro všechny případy vždy připravený zeleninový vývar. Pro tuto příležitost jsem ho asi polovinu nechal zhruba 30 minut povařit s pikantní nasekanou citronovou trávou a limetkovými listy. Já vím, k italským chutím to nepatří, ale překvapivě to celému jídlu dodá nečekanou a velmi svěží chuť…
  3. Zatímco se ve vývaru vařily výše zmíněné suroviny, na páře jsem asi 8 minut nechal pařit chřest, který jsem následně zchladil v ledové vodě, aby neztratil barvu (měla by být trávová). Díky tomu jsem ho mohl bez problému nakrájet na malé kousky. Čtyři hlavičky jsem přitom nechal vcelku, abych jimi mohl ozdobit finální dílo na talíři.
  4. Na rozpálenou teflonovou pánev jsem hodil porci pancetty (prodává se po dvou) a nechal chvíli péct. Poté jsem k ní přidal tři naběračky vývaru, smetanu na vaření a nechal probublávat. Přesně zhruba 10 minut, než se mi uvařily čerstvé těstoviny cappelletti naplněné parmskou šunkou a sýrem Grana Padano (vaří se pouhé 3 minuty). Ty jsem následně zcedil a přidal do omáčky, která se mezi tím mírně zredukovala. Následně jsem na pánev přihodil nakrájený chřest a pár lupínků parmazánu, díky kterému omáčka zhoustla. Přišel čas vše důkladně promíchat, aby se těstoviny v omáčce důkladně obalily. Pokud je omáčka stále řídká, přidejte další sýr… Chřest ani samotné těstoviny už byste ale neměli nechávat probublávat příliš dlouho, pokud z nich nechcete mít bláto. Zhoustlo? Pak je čas přikročit k servírování.
  5. Díky pancettě je omáčka dostatečně slaná, ale kdo má rád více soli či pepř, nyní je ten správný čas. Na talíř pak stačí nasypat ještě pár lístečků parmezánu, nazdobit ho odloženými hlavičkami chřestu a vychutnat si tu božskou chuť! P.S. Italské chlebové tyčinky jako příloha vůbec neuškodí… P.P.S. Pokud nemáte chřest, můžete stejně tak použít brokolici, nebo čerstvý hrášek, díky kterému však omáčka mírně nasládne