Ingredience
- 1 ks červené cibule
- 10 g nesoleného másla
- 120 g listového špenátu
- 30 g medvědího česneku
- 500 g zeleného chřestu
- 1 l kuřecího vývaru
- 1/2 limetky (šťáva)
- 100 ml smetany
- 85 g krutonů s mořskou solí (již hotové)
- pepř
- sůl
Postup
- Ne každý má sousedku jako já, která ať už tráví víkend kdekoliv v přírodě, vždy přinese nějaké plody do kuchyně a podělí se. Tentokrát to byl medvědí česnek (myslím, že není tak těžké ho najít kdekoliv, když víte jak vypadá) a možná ho seženete i na trhu. Každopádně, jak už jsem zmiňoval, jeho přítomnost v chřestové polévce není zásadní, můžete ho nahradit třeba klasickým česnekem. Co zásadní naopak je, je chřest. Já používám ten zelený, protože mi chutná a nemusí se loupat. Pokud však dáváte přednost bílému, nic vám nebrání. Pouze polévka nebude mít tak hezky zelenou barvu. Připraveni? Tak jdeme na to a za pár desítek minut bude hotovo.
- Nejprve si nakrájejte zeleninu. Začněte třeba cibulí, nakrájejte ji na malé kousky a odsuňte stranou. Nakrájejte i chřest. Odřízněte dolní část nožičky (vyhoďte) a také hlavičku (tu si dejte stranou). Chřest krájejte na malé kousky, řekněme půl centimetru.
- V hrnci rozehřejte máslo a přidejte cibulku. Chvilku restujte a přidejte medvědí česnek. Přidávám celý, nekrájím, stejně se vše bude na závěr mixovat. Když se česnek smrskne, přidejte špenát a opět zpracovávejte, dokud čerstvé listy nezmění objem. Osolte, opepřete a přidejte nakrájený chřest. 3 minuty restujte a pak přidávejte po sběračkách vývar (můžete ho koupit hotový, nebo si ho jednoduše připravte den předem - stačí kuře, mrkev, celer, petržel, pórek, sůl a já přidávám bobkový list). Přidejte ho minimálně tolik, aby všechny ingredience byly ponořené. Nechte pozvolna vařit asi 15 minut.
- Hrnec s vývarem a povařenou zeleninou sundejte z plotny a jakmile se přestane vařit, použijte ponorný mixér a všechny ingredience rozmixujte do hladka. Chvilku to potvá, ale buďte trpěliví. Jakmile budete mít rozmixováno, vraťte hrnec na plotnu a snižte teplotu na polovinu. Po lžících přidávejte smetanu a vždy promíchejte. Na řadu přichází limetková šťáva. Logicky, čím více, tím kyselejší polévka bude. Já přidal všechnu šťávu, kyselost mi nevadí, naopak… Nechte ještě chvíli na sporáku.
- Zatímco polévka je již hotová, dejte si vařit malé množství osolené vody. Jakmile se začne vařit, přidejte hlavičky chřestu a chvilku vařte. Opravdu chvilku, než chřest získá opravdu výraznou zelenou barvu, ne déle. Slijte vodu a chřest zalijte ledovou vodou, aby nezšedl. Někdo používá led, já jsem na to líný. Věřte mi že ledová voda stačí.
- Teď můžete polévku servírovat. Jelikož není hustá a nic neudrží na hladině, chřest podávejte vedle na misce, stejně jako krutony. Ostatně, vždy je lepší, aby si každý nandal dle vlastní chuti. A tu vám přeju dobrou!