Když to dá Petr, dáte to i vy: Avokádové košíčky

Ačkoliv jsem už zkusil avokádo zpracovat na nejrůznější způsoby, zapékal jsem ho vůbec poprvé. A musím uznat, že jak chuťově, tak i vizuálně jde o super věc. Navíc hotovou za pár minut.

servings

Počet porcí

6 kusů

preparation

Doba přípravy

30 minut

Ingredience

  • 1 ks listového máslového těsta
  • 2 ks avokáda
  • 6 čajových lžiček dižonské hořčice
  • 6 čajových lžiček parmezánu
  • 3 lžičky sezamového semínka
  • 6 lístků bazalky
  • rozmarýn
  • pepř
  • sůl

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Minulý týden jsem si listové těsto vyráběl a musím uznat, že to není nic jednoduchého, obzvláště pokud vás tlačí čas. Proto jsem teď uvítal, že jsem chlazené a hlavně vyválené těsto našel v chladícím boxu. Profesionální kus těsta člověku umožňuje tak nějak víc experimentovat, protože když by se náhodou něco nepovedlo, vlastně to zas tak nezamrzí. Mě se ale experiment podařil a doufám, že se vám bude líbit a co víc, že vám zachutná. Jde o velmi jednoduchý recept s pár ingrediencemi, který však vizuálně působí dost efektně. Pokud třeba čekáte návštěvu a chcete své hosty překvapit něčím originálním, nebo návštěva naopak přijde neohlášeně, tyhle avokádové košíčky určitě vyzkoušejte. Jde o takovou last minute záchranu!
  2. Těsto si vyndejte z obalu a rozprostřete ho na vál. Delší stranu obdélníku rozdělte svislými řezy na šest stejně širokých pruhů těsta. Ty následně jemně potřete dižonskou hořčicí, posolte, popepřete a přidejte rozmarýn.
  3. Avokádo rozřízněte, odstraňte pecku a zbavte ho slupky. Polovinu avokáda nakrájejte na velmi tenké plátky, aby vám vznikly půlměsíčky. Ty pokládejte na těsto tak, aby nezasahovaly dál než do poloviny pruhu těsta. Když si představíte obdélník těsta cca 8 x 20 cm, měsíčky klaďte na delší stranu. Začněte od kraje prvním, další položte do poloviny toho prvního. Avokádo by mělo být vždy obloučkem nahoru a mělo by z těsta částečně vykukovat. Následně těsto posypte nastrouhaným parmezánem, vezměte polovinu těsta, která je bez avokáda, a přiklopte ji na druhou polovinu těsta, na které je nakladené avokádo. Vznikne vám tak poloviční pruh těsta s mírně vykukujícími měsíčky avokáda. Takto vzniklý pruh stočte do šneka a posaďte ho do papírového košíčku na pečení muffinů. Asi není třeba připomínat, že otevřená část s avokádem by měla zůstat nahoře. To opakujte i s dalšími pruhy těsta.
  4. Jakmile budete mít košíčky naplněné, předehřejte si troubu na 175 °C. Zatímco se trouba zahřívá, posypejte povrch košíčků ještě sezamovým semínkem a decentně ještě parmezánem. Následně pečte v troubě zhruba 15 minut, než těsto zrůžoví. Po upečení nechte vychladnout. Můžete podávat jak vlažné, tak i studené. Těsně před podáváním ozdobte omytým lísktem bazalky, který košíček příjemně ovoní…
  5. Tento recept pro vás z M&S potravin připravil Petr Jansa.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments