Ingredience
- 300 g italských těstovin conchglioni (nebo jakýchkoliv jiných těstovin)
- 300 g libových uzených vepřových plátků
- 125 g listového špenátu
- 125 g Pak choi
- 1 lžíce olivového česnekového oleje
- 1 lžička nasekaného česneku
- 100 ml smetany single cream
- 1 sklenička kyselých okurek
- 20 g másla
- 3 vejce
- pepř
Postup
- Když jsem se minulý týden toulal mezi regály s potravinami u Marks & Spencer, narazil jsem na nečekanou věc. Ačkoliv jsem si vždycky myslel, že kyselé okurky jsou specialita naší a německé kuchyně, sklenička s baby nakládačkami na mě mávala i britskou vlajkou. Samozřejmě skončila v košíku (musím říct, že chutnají trochu jinak než naše, ale jsou o moc křehčí). V tu chvíli jsem začal přemýšlet, co k nim, a napadlo mě jediné - šunkofleky. Z domova jsem zvyklý na ty s uzeným, takže volba byla jasná. Jedinou věc, kterou jsem chtěl změnit, bylo přidání něčeho zeleného, aby… Však vy víte, aby to nebyla taková nezdravá bomba. A tak jsem klasiku doplnil špenátem a pak choi. A abych se přiznal, ačkoliv jsem zvyklý na klasiku, tenhle zelený upgrade nebyl vůbec špatný.
- Nejprve si dejte vařit vodu na těstoviny. Nalijte ji do hrnce, osolte a počkejte, až se začne vařit. Hrnec by měl být dost velký, aby byly těstoviny ponořené. Nezapomeňte, že je jich dost a že se při vaření zvětší. Voda se vaří? Pak přidejte těstoviny a zamíchejte, aby se nepřilepily. Následně je vařte po dobu, která je uvedená na obalu. Spíše méně než více. Já si u conchiglioni mohl vybrat mezi 10 - 12 minutami, zvolil jsem 10. Jakmile jsou těstoviny vařené, zceďtte je a nasypte je do pekáče, ve kterém chcete těstoviny zapékat. Přidejte k nim máslo a míchejte, dokud se máslo nerozteče. Těstoviny se vám tak neslepí. Někdo pekáč vymazává a vysypává strouhankou, já tuhle část vynechávám. Za prvé mi nechutná strouhanka a za druhé těstoviny nikdy nejsou tak připečené, aby nešly vyndat…
- Nakrájejte uzené a kostičky orestujte na lžíci olivového oleje. Nelekejte se, že uzené pustí dost šťávy, je to normální. Maso popepřete (nesolte, uzené je už tak dost slané), přidejte nasekaný česnek a po chvíli i nakrájené kousky pak choi a špenát. Směs na chvilku přiklopte a nechte dusit. Asi tak 3 minuty. Pokud listy špenátu zplihly, vypněte sporák a vzniklou směs přendejte do pekáče s těstovinami. Nezapomeňte, že při zpracování uzeného vznikla spousta vody, kterou do těstovin dát nechceme, proto směs zceďte, nebo jednoduše vyndavejte po částech děravou obracečkou.
- Zapněte si troubu na 180 °C
- Těstoviny s masem a zeleninou důkladně promíchejte, aby žádná část nezůstala pouze těstovinová. Následně si do mísy rozklepněte vejce, přidejte smetanu, trochu osolte, opepřete (můžete přidat i kmín) a metlou rozšlehejte, aby se vejce se smetanou propojila. Vzniklou směs nalijte na těstoviny s masem a zeleninou a opět promíchejte. Důkladně. Jakmile máte hotovo, dejte do trouby a pečte zhruba 45 minut (já je pekl 30 minut přiklopené a 15 minut odklopené). Možná budete mít hotovo dříve, záleží na tom, jak výkonnou máte troubu a jak vysoký máte pekáč. Že jsou těstoviny hotové poznáte podle toho, že na vrchní části se vytvoří zlatá kůrka. A máte hotovo. Nezapomeňte k nim přidat okurky!
- Tento recept pro vás z M&S potravin připravil Petr Jansa.