Ingredience
- 500 g malých nových brambor
- 300 g řapíkatého celeru
- 150 g vypeckovaných oliv
- 1 ks salátové okurky
- 1 ks lilku
- 240 g listového špenátu
- 3 lžíce česnekového olivového oleje
- 1 ks limetky (šťáva)
- 1 lžíce rybí omáčky
- 200 g krabího masa ve slaném nálevu
- 280 g čerstvých krevet
- 1 lžíce másla
- sůl
- pepř
- 250 g sýru Halloumi (může být, nemusí)
Postup
- Není to tak dlouho, kdy jsem absolvoval kurz vaření, při kterém jsem se učil salát s chobotnicí. Byl úžasný. Bohužel, chobotnici tak často na pultech obchodů neseženete, a tak jsem zkusil vytvořit jakousi alternativu s krevetami a krabem z konzervy. Základ jsem ale ponechal - brambory a olivy. Pokud máte tyhle dvě suroviny rádi, budete nadšeni. Navíc, tohle jídlo je tak svěží a lehké, že si na něm pochutnáte i během horkých letních dní, kdy máte chuť maximálně tak na zmrzlinu. A ještě si dovolím poznámku na závěr. Samozřejmě - salát je dobrý i druhý den, ale nejlepší je podávat ho ještě vlažný, dokud brambory zcela nevychladnou.
- Do hrnce dejte vodu a přiveďte ji k varu. Mezi tím si malé nové brambory překrojte napůl (ty opravdu malé ani nemusíte), a když se voda začne vařit, dejte je do hrnce a vařte, dokud nezměknou. Myslím, že to může trvat maximálně 15 minut. Kontrolujte je, aby nebyly příliš měkké.
- Mezi tím, co se brambory vaří, si rozdělte řapíkatý celer na jednotlivé stonky, omyjte a nakrájejte na drobné kousky. Dejte je do misky a přidejte na čtvrtiny nakrájené olivy a na kostičky nakrájenou oloupanou okurku.
- Jakmile jsou brambory vařené, zceďte je a přidejte do mísy k celeru, olivám a okurce.
- Na pánvi rozpusťte lžíci másla a orestujte na něm špenát. Stačí pět minut, než špenátové listy zplihnou. Osolte, opepřete a přidejte k ostatním ingrediencím.
- Na stejnou pánev dejte trochu olivového oleje a když je dostatečně rozehřátý, opečte na něm z obou stran čerstvé krevety, které předtím posolte a opepřete. Můžete použít klidně i vločky z chilli papričky. Opět přidejte k ostatním ingrediencím a promíchejte. Na pánvi (pokud je teflonová, tak klidně na suché) opečte na kolečka nakrájený a osolený lilek. Opékejte z obou stran, než změkne. Poté ho nakrájejte na kostičky (samozřejmě, nechte trochu zchladnout) a přidejte do mísy.
- Otevřete konzervu s krabím masem, slaný nálev zceďte do misky a maso přidejte do mísy k zelenině a krevetám. Opět promíchejte a pomalu ale jistě se můžete vrhnout na zálivku.
- Zálivka je jednoduchá. Česnekový olivový olej dejte do misky, přidejte šťávu z limetky, rybí omáčku, trochu slaného nálevu z krabí konzervy a vše důkladně promíchejte metlou na šlehání. Když se všechny ingredience spojí v jednolitou tekutou směs, zalijte jí salát a vše důkladně promíchejte.
- Pokud si myslíte, že vás salát sám o sobě tolik nezasytí, klidně si k němu opečte (na grilu či na pánvi) na plátky nakrájený sýr Halloumi. Chuťově salát skvěle doplní.
- Tento recept pro vás z M&S potravin připravil Petr Jansa.