Když to dá Petr, dáte to i vy: Středomořský salát

Lehký letní salát díky svým ingrediencím připomíná dovolenou ve Středomoří, a to i když ji trávíte doma v Česku. Krabí maso a krevety můžete doplnit i sýrem Halloumi.

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

1 hodina

Ingredience

  • 500 g malých nových brambor
  • 300 g řapíkatého celeru
  • 150 g vypeckovaných oliv
  • 1 ks salátové okurky
  • 1 ks lilku
  • 240 g listového špenátu
  • 3 lžíce česnekového olivového oleje
  • 1 ks limetky (šťáva)
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 200 g krabího masa ve slaném nálevu
  • 280 g čerstvých krevet
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • pepř
  • 250 g sýru Halloumi (může být, nemusí)

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Není to tak dlouho, kdy jsem absolvoval kurz vaření, při kterém jsem se učil salát s chobotnicí. Byl úžasný. Bohužel, chobotnici tak často na pultech obchodů neseženete, a tak jsem zkusil vytvořit jakousi alternativu s krevetami a krabem z konzervy. Základ jsem ale ponechal - brambory a olivy. Pokud máte tyhle dvě suroviny rádi, budete nadšeni. Navíc, tohle jídlo je tak svěží a lehké, že si na něm pochutnáte i během horkých letních dní, kdy máte chuť maximálně tak na zmrzlinu. A ještě si dovolím poznámku na závěr. Samozřejmě - salát je dobrý i druhý den, ale nejlepší je podávat ho ještě vlažný, dokud brambory zcela nevychladnou.
  2. Do hrnce dejte vodu a přiveďte ji k varu. Mezi tím si malé nové brambory překrojte napůl (ty opravdu malé ani nemusíte), a když se voda začne vařit, dejte je do hrnce a vařte, dokud nezměknou. Myslím, že to může trvat maximálně 15 minut. Kontrolujte je, aby nebyly příliš měkké.
  3. Mezi tím, co se brambory vaří, si rozdělte řapíkatý celer na jednotlivé stonky, omyjte a nakrájejte na drobné kousky. Dejte je do misky a přidejte na čtvrtiny nakrájené olivy a na kostičky nakrájenou oloupanou okurku.
  4. Jakmile jsou brambory vařené, zceďte je a přidejte do mísy k celeru, olivám a okurce.
  5. Na pánvi rozpusťte lžíci másla a orestujte na něm špenát. Stačí pět minut, než špenátové listy zplihnou. Osolte, opepřete a přidejte k ostatním ingrediencím.
  6. Na stejnou pánev dejte trochu olivového oleje a když je dostatečně rozehřátý, opečte na něm z obou stran čerstvé krevety, které předtím posolte a opepřete. Můžete použít klidně i vločky z chilli papričky. Opět přidejte k ostatním ingrediencím a promíchejte. Na pánvi (pokud je teflonová, tak klidně na suché) opečte na kolečka nakrájený a osolený lilek. Opékejte z obou stran, než změkne. Poté ho nakrájejte na kostičky (samozřejmě, nechte trochu zchladnout) a přidejte do mísy.
  7. Otevřete konzervu s krabím masem, slaný nálev zceďte do misky a maso přidejte do mísy k zelenině a krevetám. Opět promíchejte a pomalu ale jistě se můžete vrhnout na zálivku.
  8. Zálivka je jednoduchá. Česnekový olivový olej dejte do misky, přidejte šťávu z limetky, rybí omáčku, trochu slaného nálevu z krabí konzervy a vše důkladně promíchejte metlou na šlehání. Když se všechny ingredience spojí v jednolitou tekutou směs, zalijte jí salát a vše důkladně promíchejte.
  9. Pokud si myslíte, že vás salát sám o sobě tolik nezasytí, klidně si k němu opečte (na grilu či na pánvi) na plátky nakrájený sýr Halloumi. Chuťově salát skvěle doplní.
  10. Tento recept pro vás z M&S potravin připravil Petr Jansa.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments