Ingredience
- 6 ks špenátových tortill (1 balení)
- 8 ks miniburgerů z lososa a pstruha
- 1 ks avokáda
- 3 snítky čerstvé máty
- 3 snítky čerstvého koriandru
- 1 bílá cibule
- 2 lžíce česnekového olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 4 stonky mladého řapíkatého celeru
- 100 g lusků cukrového hrášku
- 2 lžičky lanýžového pesta
- 2 lžíce mangového chutney s červeným chilli
- 1 lžíce arašídového másla
- 1 lžíce kondenzovaného mléka
- 1 salátová okurka
Postup
- Určitě to znáte. Teploměr ukazuje 35 °C a vy nemáte na jídlo ani pomyšlení. Přesto cítíte utkvělou představu, že byste měli něco sníst, jinak padnete. Máte ale chuť na salát? No nemáte, samozřejmě. I když někdy přijde na vaši mysl, nedá se jíst každý den. Smažák z hranolkama ze stánku u bazénu ale opravdu není tím, čím by člověk chtěl zaplácnout celou zimu trénované tělo, aby v těch plavkách nějak vypadalo. Co s tím? Udělejte si doma tortillu. Špenátovou (protože u Marks & Spencer už jí mají hotovou). Návod na to, jak jí správně zamotat, najdete na obalu, já vám zase dám tip, čím jí naplnit, abyste se olizovali ještě druhý den. A možná i ten třetí, jako já…
- Nejprve se vrhněte na přípravu chutney. Na pánev si dejte dvě lžíce česnekového olivového oleje, lžíci másla a když je vše rozžhavené tak akorát, přidejte na drobno nakrájenou bílou cibuli. Bohatě stačí malá. Nechte ji zpěnit a přidejte na půl centimetru široké pokrájené stonky řapíkatého celeru. Tím, že je mladý a tím, že tepelnou úpravou změkne, ho nemusíte loupat. Nechte chvilku restovat a přidejte na půlku překrojené lusky cukrového hrášku. Samozřejmě omytého. Nechte chvilku restovat (řekněme 2 minuty) a poté přidejte lanýžové pesto, mangové chutney, arašídové máslo a kondenzované mléko. Míchejte a zahřívejte tak dlouho, než se kusy zeleniny obalí v husté omáčce, která vám vznikne. Poté směs přendejte do misky a nechte chladnout.
- Na teflonové pánvi s kapkou olivového oleje (nebo ještě lépe na grilu) udělejte lososové karbanátky. Aby do tortilly lépe zapadly, neopékejte je v kulatém tvaru, ale z jednotlivých předpřipravených karbanátků udělejte kvádříky. Nebude to problém. Karbanátky jsou tak křehké, že vytvarovat je do jiného tvaru bude spíš výhodou, protože udržet kulatý tvar je téměř nemožné. Opékejte z každé strany zhruba tři minuty, aby byl karbanátek dostatečně propečený. Po opečení odložte na talíř a nechte chladnout.
- Nakrájejte si mátu a koriandr nadrobno. Avokádo nakrájejte na klasické slabé půlměsíčky.
- Na prkýnko položte špenátovou tortillu a zhruba 1 desetinu potřete chutney s hráškem a řapíkatým celerem. Nesmíte to přehnat s množstvím, aby tu nálož tortilla unesla. S přesným místem aplikace chutney vám pomůže návod na vnitřní straně obalu od tortill. Na chutney dejte směs máty a koriandru a položte dva kousky propečených lososových karbanátků. Na ně položte pár měsíčků z čerstvého avokáda, které můžete, nebo nemusíte, pokapat citronovou šťávou.
- Tortillu s náplní důkladně a pevně zabalte (nebojte se toho, opravdu to jde skoro samo), dejte na talíř, přidejte proužky čerstvé salátové okurky a můžete ji podávat. Pokud chcete tortillu zabalit jako svačinu na výlet, nechte ji odpočívat v lednici.
- Tento recept pro vás z M&S potravin připravil Petr Jansa.