Když to dá Petr, dáte to i vy: Lososový chlebíček

Taky jste ve školce nenáviděli rybičkovou pomazánku? Jsme na tom stejně. Jednu věc vám ale můžu slíbit. Tak moc, jak jste nesnášeli tu školkovou, tuhle z divokého lososa budete milovat!

servings

Počet porcí

4 porce

preparation

Doba přípravy

20 minut

Ingredience

  • 8 plátků superbílého toastového chleba
  • 1 kus středně velké červené cibule
  • 1 kus limetky
  • 1 lžíce česnekového olivového oleje
  • 180 g masa z divokého lososa
  • 150 g plnotučného měkkého sýra
  • 1 kus baby avokáda
  • 15 g čerstvého šnitlíku
  • vločková sůl
  • vločkové chilli
  • pepř

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Celý víkend jsem strávil pracovně v Norsku. Krom toho, že mě ta země zaujala krásou nedotčené přírody a krásným létem o teplotách kolem dvacítky (nesnáším tropy), nemohl jsem uvěřit té neuvěřitelné chuti tamních jídel. Pravda, nejedl jsem u stánku, ale co se postupů přípravy jídel v restauracích týče, nešlo o žádnou složitou gastronomii. I přesto bylo jídlo složené z několika mála surovin neuvěřitelně výrazné, chutné a především zdravé. A to mě inspirovalo. Proto jsem se rozhodl zkusit vytvořit něco výrazného, jednoduchého a chutného po severském vzoru. A na pomoc jsem si vzal kousky čerstvého divokého lososa, které u nás prodává snad jen Marks & Spencer.
  2. Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Můžete jí také oloupat, rozkrojit na čtvrtky a hodit do cutteru, nebo já tomu říkám miska od mixéru s nožem. Stejně v něm budete muset zpracovat i zbytek.
  3. Na pánvi rozpalte olivový olej a orestujte na něm zprudka proužky lososa. Stačí pár minut, aby ryba měla kůrčičku, ale zároveň nebyla vysušená. Při restování posolte a popepřete čerstvě umletým pepřem. Poté přidejte čerstvě vymačkanou šťávu z limetky, promíchejte a ještě minutku nechte opékat. Poté lososa přesypte do misky s cibulí a opět spusťte mixér s nožem.
  4. Jakmile vznikne hmota bez větších kusů, přidejte měkký sýr a nasekaný šnitlík. Díky tomu, že maso je ještě vlažné, sýr se rozteče a pomazánka změní skupenství z pevného na tekuté. Ochutnejte, popřípadě jemně dokořeňte, přendejte do uzavíratelné skleničky a dejte na chvilku zatuhnout do ledničky. Postačí 10 - 20 minut.
  5. Zatímco pomazánka tuhne, oloupejte a nakrájejte si avokádo a do toustovače dejte plátky bílého toustového chleba. Když se opečou, roztřízněte je na půlku, aby vznikly stejně velké trojúhelníčky. Ty potřete pomazánkou, na ni položte nakrájené avokádo a vše dozdobte chilli vločkami a vločkovou solí.
  6. Tento recept pro vás z M&S potravin připravil Petr Jansa.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments