Když to dá Petr, dáte to i vy: Houbové tagliatelle

Pokud také patříte k milovníkům houbových pokrmů, určitě momentálně trpíte při pohledu na vyprahlé české lesy. Tagliatelle s liškami by určitě byly delikátní, ale… Nevadí, i baby žampiony stojí za to…

servings

Počet porcí

2 porce

preparation

Doba přípravy

35 minut

Ingredience

  • 200 g čerstvých tagliatellí (1/2 balení)
  • 200 g baby žampionů
  • 300 ml smetany (single cream)
  • 25 g čerstvého koriandru
  • 20 g strouhaného Parmigiano Reggiano
  • 3 lžíce česnekového olivového oleje
  • 2 lžičky nasekaného česneku v bílém vinném octu
  • 1 větvička rozmarýnu
  • 1 ks cibule
  • 1 ks vejce (žloutek)
  • pepř, sůl

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Mezi mé nejoblíbenější houby patří lišky. A pak bedly, udělané pěkně na sádle a podávané s chlebem. A vlastně i hříbky. A křemenáče. A… i žampiony beru na milost. Obzvláště ty malinkaté, které se nemusí loupat. Objevil jsem je v chladícím boxu Marks & Spencer s označením British Baby Chestnut Mushrooms. Jestli tahle pečárka, neboli žampion, chutná po kaštanech, nevím. Mnohem pravděpodobnější se mi zdá, že přídavné jméno “chestnut” získala díky svému vzhledu. Každopádně, sympatické je, že tyhle baby žampiony stačí jen opláchnout a rozdělit na půl (ani to nemusíte, ale já chtěl, aby jejich chuť prostoupila do smetany). Tyhle těstoviny se smetanovou omáčkou můžete udělat snad ze všech hub (těch jedlých), co jen najdete. A pokaždé budou chutnat trochu jinak. Tak si to užijte… Houbám zdar!
  2. Baby žampiony dejte do mísy s vodou, po jednom je přeberte a zbavte je případných nečistot. I když vypadají čisté, překvapí vás, jakou vodu “po koupeli” zanechají. Na prkénku je rozřízněte napůl a nechte chvilku oschnout. Mezi tím si můžete na drobno nakrájet cibuli (použil jsem klasickou žlutou).
  3. Do hluboké pánve dejte česnekový olivový olej a když se rozpálí, přidejte ještě nasekaný naložený česnek (může být i čerstvý, ale já si oblíbil ten nakládaný kvůli chuti i praktičnosti). Restujte asi minutu a přidejte cibuli. Jakmile cibule zpění, přidejte ještě houby a důkladně je osolte, opepřete (ideální bude čerstvě mletým pepřem) a přidejte větvičku rozmarýnu. Vše restujte zhruba 6 minut, následně zalijte smetanou, snižte teplotu a nechte dalších 10 - 15 minut probublávat.
  4. Mezi tím, co omáčka bublá, si dejte vařit vodu na těstoviny a mírně ji osolte. Jakmile se začne vařit, vložte do ní tagliatelle a vařte je zhruba 3 - 4 minuty (těstoviny používám čerstvé, pokud máte jiné, řiďte se pokyny na obalu). Jakmile jsou těstoviny uvařené, zceďte je a propláchněte studenou vodou, aby se neslepily. Nemusíte se bát, že vychladnou, protože je ještě jednou prohřejete přímo na pánvi.
  5. Do bublající omáčky přidejte vaječný žloutek a metlou promíchejte, aby v ní nevznikly hrudky. Po chvíli přidejte nasekaný čerstvý koriandr (asi polovinu balení) a po minutce přidejte i uvařené těstoviny. Důkladně vše promíchejte a nechte zhruba 3 minuty ohřívat. Poté můžete podávat. Na talíři ještě vše ozdobte čerstvým koriandrem a hoblinami parmezánu.
  6. Tento recept pro vás z M&S potravin připravil Petr Jansa.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments