Ingredience
12 čerstvých sardinek
1 stroužek česneku
4 jarní cibulky
400 g M&S rajčat
6 lžic olivového oleje
1 lžíce červený vinný ocet
Špetka cukru
3 lžičky čerstvé pažitky
Postup
- Příprava: Stroužek česneku, jarní cibulky a pažitku najemno nakrájejte.
- Pro přípravu salsy slupku rajčat nařízněte do křížku, mezitím si do rendlíku dáme vařit osolenou vodu a naříznutá rajčata v ní krátce spaříme. Když se po 1-2 minutách začíná slupka loupat, rajčata vyndáme, zchladíme v míse s ledovou vodou, usušíme a oloupeme. Poté dejte na 2-3 minuty stranou.
- Rajčata rozpulte a odstraňte semínka, ponechejte pouze dužninu a tu následně nakrájejte na co nejmenší kostičky.
- Na pánev dejte 1 lžíci olivového oleje. Až bude olej rozpálený, přidejte nakrájený česnek a jarní cibulky, lehce restujte cca 1 minutu.
- Přidejte nakrájená rajčata a míchejte další 2 minuty, na rozpálenou pánev se směsí vlijte 1 lžíci vinného octa a špetku cukru, pánev musí být rozpálená tak, aby se ocet rychle odpařil. Na závěr přidejte nasekanou pažitku, směs osolte, opepřete popř. přidejte chilli.
- Rozpalte gril. Sardinky potřete zbývajícím olivovým olejem a položte je na rozpálený gril. Grilujte po dobu 3-4 minut z každé strany, dokud se sardinky nepropečou.
- Sardinky promíchejte s připravenou rajčatovou směsí. Podávejte s bagetkou, čerstvým chlebem nebo novými bramborami.