Dýňový koláč s bourbonem a pekanovými ořechy

K podzimnímu období neodmyslitelně patří dýně. Připravte si tento dýňový koláč podle našeho receptu.

servings

Počet porcí

8 porcí

preparation

Doba přípravy

Příprava 20 minut, pečení 105 minut

Ingredience

  • 800 g dýně nebo tykve
  • 3 pol. lžíce javorového sirupu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • Mouka
  • 320 g sladkého dezertního těsta
  • 3 vejce
  • 2 pol. lžíce bourbonu
  • 200 ml tučné smetany (ke šlehání)
  • 75 g pekanových ořechů
  • 3 pol. lžíce cukru krupice
  • vanilková zmrzlina

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Dýni nebo tykev oloupeme, odstraníme semínka (vypeckujeme) a nasekáme nahrubo. Našleháme vejce.
  2. Troubu předehřejeme na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C).
  3. Dýni vyrovnáme v jedné vrstvě na velký pečicí plech.
  4. Pokapeme javorovým sirupem, posypeme kořením a pevně zakryjeme alobalem.
  5. Pečeme 40 minut, resp. dokud není dýně při zkoušení nožem měkká.
  6. Mezitím na mírně pomoučeném povrchu vyválíme sladké těsto na tloušťku padesátikorunové mince a vyložíme jím rozkládací vroubkovanou dortovou formu o průměru 22 cm, přičemž 1 cm těsta necháme viset přes okraj.
  7. Dno propícháme vidličkou a necháme odstát 10 min, resp. dokud není těsto na dotek pevné.
  8. Na těsto položíme pečicí papír a zatížíme keramickými pečicími fazolemi. Pečeme 15 min.
  9. Sundáme keramické fazole a papír a pečeme dalších 5 min, resp. dokud těsto nezezlátne.
  10. Přebytečné těsto ještě zatepla odřízneme malým ostrým nožem, poté necháme korpus vychladnout.
  11. Vytáhneme dýni z trouby.
  12. Přemístíme pečenou dýni i se šťávou do mixéru.
  13. Necháme 5 min vychladnout, přidáme vejce, bourbon a smetanu a mixujeme dohladka. 
  14. Směs nalijeme do připraveného korpusu a formu přemístíme na pečicí plech. 
  15. Teplotu v troubě stáhneme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C) a pečeme 45 min.
  16. Mezitím na velké pánvi nasucho opražíme pekanové ořechy tak, aby mírně zezlátly, vysypeme a odstavíme.
  17. V téže pánvi na středním plameni ohříváme cukr krupice za častého protřepávání (nikoliv míchání), dokud se nerozpustí a mírně nezezlátne. 
  18. Přidáme 1 lžíci vody a kroužíme pánví tak, aby se voda spojila s cukrem. 
  19. Přidáme opražené pekanové ořechy a třepeme pánví, aby se řádně obalily. 
  20. Vysypeme ořechy na lehce vymazaný pečicí plech a necháme vychladnout.
  21. Z trouby vytáhneme koláč a necháme 5 minut chladnout ve formě. 
  22. Sundáme formu, koláč přemístíme na servírovací talíř a necháme vychladnout. 
  23. Po vychladnutí posypeme koláč karamelizovanými pekanovými ořechy. 
  24. Podáváme se zmrzlinou, krémovou polevou nebo trochou tučné smetany.
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments