Ingredience
- 800 g dýně nebo tykve
- 3 pol. lžíce javorového sirupu
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého zázvoru
- Mouka
- 320 g sladkého dezertního těsta
- 3 vejce
- 2 pol. lžíce bourbonu
- 200 ml tučné smetany (ke šlehání)
- 75 g pekanových ořechů
- 3 pol. lžíce cukru krupice
- vanilková zmrzlina
Postup
- Dýni nebo tykev oloupeme, odstraníme semínka (vypeckujeme) a nasekáme nahrubo. Našleháme vejce.
- Troubu předehřejeme na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C).
- Dýni vyrovnáme v jedné vrstvě na velký pečicí plech.
- Pokapeme javorovým sirupem, posypeme kořením a pevně zakryjeme alobalem.
- Pečeme 40 minut, resp. dokud není dýně při zkoušení nožem měkká.
- Mezitím na mírně pomoučeném povrchu vyválíme sladké těsto na tloušťku padesátikorunové mince a vyložíme jím rozkládací vroubkovanou dortovou formu o průměru 22 cm, přičemž 1 cm těsta necháme viset přes okraj.
- Dno propícháme vidličkou a necháme odstát 10 min, resp. dokud není těsto na dotek pevné.
- Na těsto položíme pečicí papír a zatížíme keramickými pečicími fazolemi. Pečeme 15 min.
- Sundáme keramické fazole a papír a pečeme dalších 5 min, resp. dokud těsto nezezlátne.
- Přebytečné těsto ještě zatepla odřízneme malým ostrým nožem, poté necháme korpus vychladnout.
- Vytáhneme dýni z trouby.
- Přemístíme pečenou dýni i se šťávou do mixéru.
- Necháme 5 min vychladnout, přidáme vejce, bourbon a smetanu a mixujeme dohladka.
- Směs nalijeme do připraveného korpusu a formu přemístíme na pečicí plech.
- Teplotu v troubě stáhneme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C) a pečeme 45 min.
- Mezitím na velké pánvi nasucho opražíme pekanové ořechy tak, aby mírně zezlátly, vysypeme a odstavíme.
- V téže pánvi na středním plameni ohříváme cukr krupice za častého protřepávání (nikoliv míchání), dokud se nerozpustí a mírně nezezlátne.
- Přidáme 1 lžíci vody a kroužíme pánví tak, aby se voda spojila s cukrem.
- Přidáme opražené pekanové ořechy a třepeme pánví, aby se řádně obalily.
- Vysypeme ořechy na lehce vymazaný pečicí plech a necháme vychladnout.
- Z trouby vytáhneme koláč a necháme 5 minut chladnout ve formě.
- Sundáme formu, koláč přemístíme na servírovací talíř a necháme vychladnout.
- Po vychladnutí posypeme koláč karamelizovanými pekanovými ořechy.
- Podáváme se zmrzlinou, krémovou polevou nebo trochou tučné smetany.