Ingredience
75 g rozpůlených pekanových ořechů
4 bílky ze středně velkých vajec
200 g cukru krupice
100 g hořké čokolády
300 ml tučné smetany (ke šlehání)
2 pol. lžíce moučkového cukru
2 pol. lžíce silné kávy
Postup
- Troubu přehřejeme na 150 °C (horkovzdušnou na 130 °C). Nakrájíme na jemno 25 g pekanových ořechů. Bílky vlijeme do čisté mísy a vymícháne dotuha. Po lžících přidáváme cukr a po každé lžíci sníh dobře promícháme, dokud není hladký a lesklý. Vmícháme najemno nakrájené pekanové ořechy.
- Vyložíme dva plechy na pečení pečícím papírem. Ze sladké sněhové hmoty utvoříme lžící šest kulatých vyšších placek o průměru 11 cm (3 na každém plechu). Vložíme plechy do trouby na nejnižší rošty a snížíme teplotu na 100 °C, resp. 80 °C.
- Pečeme 1 hodinu, poté troubu vypneme, ale neotvíráme dvířka. Sněhové pusinky necháme v troubě 2 hodiny chladnout.
- V tepluvzdorné míse ve vodní lázni necháme rozpustit čokolády. Rozpuštěnou čokoládu rozprostřeme v tenké vrstvě na pečící papír a necháme ztuhnout.
- V 45stupňovém úhlu táhneme po povrchu čokolády čepel nože a seškrabujeme čokoládové kudrlinky. Kudrlinky odkládáme na talíř a necháme úplně vychladnout, aby se s nimi dalo nadále pracovat.
- Z trouby vytáhneme pusinky a opatrně je přesuneme na servírovací talíře. Náplň připravíme vyšleháním smetany s moučkovým cukrem.
- Přimícháme kávu a lžící přeneseme směs doprostřed sněhových pusinek. Nakrájíme nahrubo zbytek opečených pekanových ořechů a dortíky jimi posypeme. Před podáváním ozdobíme čokoládovými kudrlinkami.