Ingredience
200 g mandlových plátků Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Mandle patří mezi méně kalorické druhy ořechů a jsou zdrojem vlákniny, vitaminu E a důležitých minerálních látek, jako je hořčík nebo draslík. Díky obsahu těchto minerálů pomáhají předcházet svalovým křečím nebo migrénám. Stejně jako další ořechy, mandle jsou skvělým zdrojem kvalitních rostlinných tuků.100 ml smetany na šlehání
-
Tip od Karolíny: Včelí med nelze považovat za dietní náhradu cukru, jeho kalorická hodnota je stejná. Sladivost medu je ale menší, než v případě cukru, proto si dejte pozor, abyste ho zbytečně nekonzumovali příliš velké množství. Obsah vitaminů v medu je ve vztahu k množství, ve kterém ho jíme, zanedbatelný. Díky svému složení působí hojivě na povrchová zranění a podráždění, proto jeho pití může například zklidnit podrážděný krk.
2 lžíce hladké mouky
70 g sušených brusinek Klikni pro tip
Tip od Karolíny: Na rozdíl od rozinek, neproslazené brusinky na trhu téměř nenajdete. Proslazují se nejčastěji cukrem nebo jablečnou šťávou, proto můžete v receptu, ve kterém je použijete, cukr mírně ubrat. Jsou sladké dostatečně samy o sobě.75 g hořké čokolády se 70 % kakaa
Postup
- Do hrnce dáme smetanu, med a hladkou mouku. Za stálého míchání na mírném plameni zahříváme, dokud se nevytvoří kaše konzistence řidší jíšky.
- Poté odstavíme z plotny, přidáme mandlové plátky a brusinky, které jsme si předem namočili do horké vody a důkladně zpracujeme, aby se všechny ingredience spojily.
- Z hotové směsi tvoříme na plech vyložený pečícím papírem hrudky o průměru 2 cm. Pečeme v troubě předehřáté na 165 °C přibližně 15 minut, dokud mandle na povrchu nezezlátnou.
- Vychladlé florentýnky ještě namočíme do rozpuštěné čokolády.
- Tento recept pro vás z M&S potravin připravila expertka na výživu Karolína Fourová.