Od Karolíny, expertky na výživu: Brusinkové florentýnky

Brusinkové florentýnky jsou hotové doslova za pár minut, ale bezpochyby se stanou jedním z vašich nejoblíbenějších vánočních receptů na poslední chvíli. Vypadají elegantně, jsou měkké a zároveň křupavé a i když to na chuti nepoznáte, patří mezi cukroví s menším obsahem cukru.

servings

Počet porcí

40 ks

preparation

Doba přípravy

30 minut

Ingredience

  • 200 g mandlových plátků Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Mandle patří mezi méně kalorické druhy ořechů a jsou zdrojem vlákniny, vitaminu E a důležitých minerálních látek, jako je hořčík nebo draslík. Díky obsahu těchto minerálů pomáhají předcházet svalovým křečím nebo migrénám. Stejně jako další ořechy, mandle jsou skvělým zdrojem kvalitních rostlinných tuků.
  • 100 ml smetany na šlehání

  • 50 g medu Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Včelí med nelze považovat za dietní náhradu cukru, jeho kalorická hodnota je stejná. Sladivost medu je ale menší, než v případě cukru, proto si dejte pozor, abyste ho zbytečně nekonzumovali příliš velké množství. Obsah vitaminů v medu je ve vztahu k množství, ve kterém ho jíme, zanedbatelný. Díky svému složení působí hojivě na povrchová zranění a podráždění, proto jeho pití může například zklidnit podrážděný krk.
  • 2 lžíce hladké mouky

  • 70 g sušených brusinek Klikni pro tip

    Tip od Karolíny: Na rozdíl od rozinek, neproslazené brusinky na trhu téměř nenajdete. Proslazují se nejčastěji cukrem nebo jablečnou šťávou, proto můžete v receptu, ve kterém je použijete, cukr mírně ubrat. Jsou sladké dostatečně samy o sobě.
  • 75 g hořké čokolády se 70 % kakaa

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Do hrnce dáme smetanu, med a hladkou mouku. Za stálého míchání na mírném plameni zahříváme, dokud se nevytvoří kaše konzistence řidší jíšky.
  2. Poté odstavíme z plotny, přidáme mandlové plátky a brusinky, které jsme si předem namočili do horké vody a důkladně zpracujeme, aby se všechny ingredience spojily.
  3. Z hotové směsi tvoříme na plech vyložený pečícím papírem hrudky o průměru 2 cm. Pečeme v troubě předehřáté na 165 °C přibližně 15 minut, dokud mandle na povrchu nezezlátnou.
  4. Vychladlé florentýnky ještě namočíme do rozpuštěné čokolády.
  5. Tento recept pro vás z M&S potravin připravila expertka na výživu Karolína Fourová.
Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments