Bábovka s fíky a hořkou čokoládou

Ideální dezert pro vaše podzimní odpoledne s kávou.

servings

Počet porcí

12

preparation

Doba přípravy

Příprava 20min, pečení 45min

Ingredience

  • 250 g hladké mouky

  • 1 polévková lžíce prášku do pečiva

  • 0,5 lžičky soli

  • 200 g změklého másla

  • 250 g moučkového cukru

  • Semínka z vanilkového lusku

  • 3 vejce

  • 250 g řeckého jogurtu

  • 250 g čerstvých nebo sušených fíků

  • 75 g hořké čokolády

  • Na polevu

  • 150 g moučkového cukru

  • 2 lžíce bourbonu nebo whisky

  • 1 lžíce javorového sirupu

Najít nejbližší obchod pro ingredience

Postup

  1. Příprava:
  2. Rozpustíme hořkou čokoládu. Fíky nakrájíme na malé kousky. Na promíchání s fíky si necháme lžíci hladké mouky.
  3. Troubu předehřejeme na 180 °C, formu lehce vymažeme olejem.
  4. V malé misce smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl a dáme stranou. Máslo a cukr utřeme do světlé a nadýchané pěny.
  5. Rozšleháme vejce, přidáme vanilku a pak postupně vmícháváme do máslové pěny a šleháme, aby se spojila. Přimícháme jogurt.
  6. Přimícháme suché přísady, fíky obalíme v mouce a pak je opatrně vmícháme do směsi.
  7. Pomocí velké lžíce dáváme do formy kopečky směsi a mezi nimi pokapeme čokoládou.
  8. Když je přidána veškerá směs a čokoláda, přetáhneme směs špejlí, aby se čokoláda lehce mramorovala.
  9. Vyrovnáme vrchní část a pečeme 40 až 45 minut, dokud nevykyne, nezezlátne a nebude na dotek pružná.
  10. Mezitím smícháme všechny ingredience na polevu a dáme je stranou.
  11. Bábovku necháme trochu vychladnout, vyjmeme ji z formy a necháme úplně vychladnout, lžící přelijeme polevu a necháme ji stékat po všech stranách.

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments