Ingredience
250 g hladké mouky
1 polévková lžíce prášku do pečiva
0,5 lžičky soli
200 g změklého másla
250 g moučkového cukru
Semínka z vanilkového lusku
3 vejce
250 g řeckého jogurtu
250 g čerstvých nebo sušených fíků
75 g hořké čokolády
Na polevu
150 g moučkového cukru
2 lžíce bourbonu nebo whisky
1 lžíce javorového sirupu
Postup
- Příprava:
- Rozpustíme hořkou čokoládu. Fíky nakrájíme na malé kousky. Na promíchání s fíky si necháme lžíci hladké mouky.
- Troubu předehřejeme na 180 °C, formu lehce vymažeme olejem.
- V malé misce smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl a dáme stranou. Máslo a cukr utřeme do světlé a nadýchané pěny.
- Rozšleháme vejce, přidáme vanilku a pak postupně vmícháváme do máslové pěny a šleháme, aby se spojila. Přimícháme jogurt.
- Přimícháme suché přísady, fíky obalíme v mouce a pak je opatrně vmícháme do směsi.
- Pomocí velké lžíce dáváme do formy kopečky směsi a mezi nimi pokapeme čokoládou.
- Když je přidána veškerá směs a čokoláda, přetáhneme směs špejlí, aby se čokoláda lehce mramorovala.
- Vyrovnáme vrchní část a pečeme 40 až 45 minut, dokud nevykyne, nezezlátne a nebude na dotek pružná.
- Mezitím smícháme všechny ingredience na polevu a dáme je stranou.
- Bábovku necháme trochu vychladnout, vyjmeme ji z formy a necháme úplně vychladnout, lžící přelijeme polevu a necháme ji stékat po všech stranách.
Přesně podle receptu, a výsledek? Zklamání – tvar super, vyklopit šla parádně, ale uvnitř jedna velká sraženina🙁 nevím co bylo špatně.