Prázdninová návštěva u babičky a dědy s kapkou vína

Jestli jako já patříte mezi lidi, kterým se poštěstilo mít babičku a dědu na venkově, určitě máte dětství plné vzpomínek. S bezstarostnou prázdninovou pohodou a babiččinou kuchyní se dá srovnat máloco. A jestli si právě čtete tyto řádky, je pravděpodobné, že už jste o něco větší a za možnost odjet na celé léto k prarodičům byste dali nevím co. 

 

Takže pokud se je chystáte letos v létě alespoň na chvíli navštívit, navrhuji nejet tam s prázdnou. Malý dárek v podobě pečlivě vybrané láhve dobrého vína ocení každý, a vy tak budete svým prarodičům alespoň moct vrátit trochu té pozornosti, kterou vám v dětství věnovali.

 

Pro tuto příležitost jsem pro vás vybral ze selekce Marks & Spencer pět vín, kterými můžete prarodičům či příbuzným udělat radost, chvíli posedět a popovídat u sklenky nebo dvou. Stačí vybrat to, které vám popisem připomíná vaše blízké … 

Prosecco, Millesimato 2019, Rosé, Brut, Itálie, DOC

 

Prosecco je typ šumivého vína pocházející z italského Benátska. Odrůda, ze které se vyrábí se jmenuje Gléra. Tato konkrétní verze nese označení millesimato, které nám prozrazuje, že se jedná o prosecco ročníkové, v tomto případě ze sklizně 2019. Jedná se o sušší, šumivou nádheru, která je cuvée (v Itálii se tímto slovem rozumí směs) z hroznů Glera a Pinot Noir. Proto při prvním ochutnání působí komplexněji díky své ovocné chuti, kterou přidaný Pinot Noir povznáší na zcela jinou úroveň. Chutná po malinách, jahodách a mučence. Je ideální k jakémukoliv přípitku, mořským plodům, salátům a různým malým předkrmům. Určitě jím potěšíte každou maminku, babičku nebo tetu. I jeho cena je sympatická, takže jej rozhodně doporučuji. A pamatujte, připít si hned při příchodu růžovým proseccem není nikdy špatný nápad!

 

Ribolla Gialla, Venezia Giulia. IGT, Itálie, 2020 

 

Ribolla Gialla je jednou z nejpopulárnějších odrůd z podoblasti Collio v italském Friuli, ale můžete se s ní setkat i v sousedním Slovinsku, kde se jí říká Rebula. Světlá barva se zlatavými odlesky je typickým poznávacím znamením Ribolly. Víno je velice lehké, svěží a nekomplikované, což je pravděpodobně zásluhou nádherného prostředí Dolomit, na jejichž úpatí roste a kde vinice ochlazuje příjemný vítr. V chuti ihned pocítíte žluťoučké broskve, pomeranče a ke konci šalvěj. Giacomo Vedovato, který toto víno vyrábí výhradně pro Marks & Spencer, doporučuje vyzkoušet toto víno s mušlemi sv. Jakuba nebo gratinovaným hřebenatkami. Ale stejně dobře se vám bude hodit k jakékoliv rybě či letním salátům, nebo jen tak k rodinném posezení na zahradě. 

Sauvignon Blanc, BURRA BROOK, Austrálie, 2019

 

Pokud jsem vás v úvodu navnadil a doopravdy se chystáte vinným dárečkem potěšit přímo své prarodiče, s tímto Sauvignon Blanc nemůžete šlápnout vedle. Tato starobylá odrůda vína je klasikou, která se těší velké oblibě zejména mezi staršími generacemi milovníků vína. To ale neznamená, že vás Burra Brook nemůže překvapit. Právě naopak – je až podivuhodné, jak jiná je tato klasika v podání protinožců. Oplývá osvěžujícími citrusovými vůněmi, ale jeho dominantní chutí je angrešt. Aroma, lehkost i kousavost tohoto vína jsou důsledkem slunného australského podnebí. Skvěle se hodí k letním salátům, měkkým kozím sýrům a samozřejmě také k rybám a mořským plodům.      

Merlot, KOHA Hawke’s Bay, New Zeland, 2016

 

Merlot vždy byl a snad i vždy bude vyhledávanou odrůdou u starších milovníků červených vín, a to zejména pro jeho plnou ovocnou chuť a středně plné tělo. Dnes jsem pro vás však vybral jednu variantu až z dalekého Nového Zélandu. Poblíž slunných pláží zátoky Hawke’s Bay tato starobylá francouzská odrůda dozrává a nabírá zcela nečekaných kvalit. Jeho chuť je plná švestek, ostružin a sladkého koření. Jeho středně plné tělo svědčí o zrání ve francouzských sudech. Zkuste ho třeba na večerní grilovačku nebo posezení u ohně. Dokonalé je také k dušeným masům. Vskutku elegantní červené víno, které potěší každého. 

 

Primitivo di Manduria, Notte Rossa, Itálie, DOP, 2019

 

Posledním v pořadí ale rozhodně ne v chuti je toto Primitivo z oblasti Mandurie na samém jihovýchodě Itálie v Apulii. Středomořské podnebí tam vytváří ideální podmínky pro pěstování hroznů, ze kterých pak vznikají bohatá a opojná červená vína. Toto víno si lidé pamatují hlavně pro jeho název, který ovšem nemá nic společného s jeho charakterem. Primitivo zde znamená „jako první“, neboť tato odrůda brzy dozrává. Název tohoto konkrétního druhu v překladu znamená „červená noc“, což ostatně dost napovídá o jeho chuti. Čeká vás plná a bohatá chuť s plným kulatým tělem s vysokým obsahem alkoholu s tóny višní, švestek a čokolády. Ideální společník na dlouhé letní noci nebo ke grilovanému hovězímu maso.  

 

Věřím, že si z tohoto průřezu víny Marks & Spencer vyberete a doufám, že udělají radost jak vám, tak i vašim příbuzným. Přeji vám krásné léto a nezapomeňte ode mě pozdravovat dědečka a babičku.

 

Autor textu: Milan Juřica / FoodMillBlog

someliér a food blogger M&S

Použité dekorace: Marks & Spencer CZ

Fotky: Jan Vychodil // 360Company 

Styling: FoodMillBlog