Kolekce Found aneb nalezené vinařské poklady od FoodMillBlog
Svět vín je bohatší, než se většina z nás domnívá. Jistě, každý z nás má v povědomí alespoň nejslavnější odrůdy hroznů, nejznámější druhy vín a ví o několika věhlasných vinařských oblastech. Ale pravda je taková, že obecné popularitě se u široké veřejnosti těší jen zlomek vín, která na světě existují.
Právě to se Marks & Spencer rozhodl změnit svou novou kolekcí vín Found. Toto anglické slůvko v překladu znamená „nalezený“ a tento název byl pro novou kolekci vybrán proto, že je složená ze skrytých vinařských pokladů z celého světa, které díky Marks & Spencer nyní můžete odhalit, a to v příjemném cenovém rozmezí.
Za znovunalezením těchto vzácných kousků stojí vinařský tým M & S složený ze Sue Daniels a Belindy King. Tyto dvě odbornice na víno spolu procestovaly celý svět a rozhodly se rozšířit volbu na našich regálech o 12 nových lahví z míst blízkých i vzdálených a představit vám tak nové chutě a odrůdy, se kterými se u nás jen horko těžko setkáte.
Všechna vína z řady Found jsou veganská v souladu se závazkem M & S mít do roku 2022 sortiment složený výhradně z veganských vín. Mnoho zapojených vinařství má navíc nejrůznější certifikáty pro udržitelnost. Z řady Found jsme pro vás vybrali pět lahví, které si rozhodně nesmíte nechat ujít. A kdo ví, třeba i pak vyzkoušet vína zbývající. Tak se s námi pojďte podívat „mimo vyšlapané cesty“, zažít nové chuťové vibrace a úrovně rafinovanosti a objevit nové vinařské světy!
BLANQUETTE DE LIMOUX, Brut, AOP, Francie, M&S
Toto šumivé víno se skládá z 90 % z hroznů Mauzac a zbylých 10 % dotváří stejným dílem hrozny Chenin Blanc a Chardonnay. Vyrábí se ve francouzském Limoux, které je zároveň rodištěm šumivých vín obecně. Už v roce 1531 jej zde začali vyrábět benediktínští mniši z kláštera Saint-Hilaire a místní vinaři od těch dob jejich metodu stále zdokonalují. Místní odrůda Mauzac je hlavní hvězdou tohoto vína a tvoří alespoň 90 % všech vín Blanquette. Víno má ostrý a výrazný profil se svěží vůní čerstvě posekané trávy a zelených jablek. Doporučujeme ho podívat dobře vychlazené třeba ke kuřecímu masu, mořským plodům nebo jablečnému koláči.
FETEASCA REGALA, 2020, Rumunsko, M&S
Díky své jemnosti a eleganci si toto bílé víno vysloužilo přezdívku, která v překladu znamená „královské panenské víno“ či „královská dívka“ a je nesporným klenotem rumunského vinařství. Jeho výrobci Hartley Smithers a Nora Iriate se snaží během výroby co nejméně zasahovat do přirozeného procesu fermentace, aby si víno zachovalo rafinovanou chuť bílých broskví, jablek a bobulí zimolezu, kterou nesou jeho hrozny. Jedná se o velice vyvážené suché víno s příjemnou aromatickou složkou, které se skvěle hodí k rumunskému pokrmu jménem bulz ze zapečeného sýra a kukuřičné polenty. Ale stejně výborně chutná i k pálivým pokrmům, rybám či aromatickým salátům.
XINOMAVRO, MANDILARIA , 2019, Řecko, M&S
Proslulý řecký vinař Apostolos Thymiopoulos vyrábí toto elegantní ale zároveň chuťově výrazné víno za použití voňavé křehké odrůdy Xinomavro (70 %) a výrazných hroznů Mandilaria (30 %), jež obě pocházejí z řeckých ostrovů. Jedná se tedy o vskutku místní víno, v němž se výrobci podařilo zkrotit suché třísloviny odrůdy Xinomavro a učinit jej tak přístupným bez potřeby zdlouhavého staření. Čeká vás voňavé, komplexní víno s jasnými ozvěnami malin, ostružin a čerstvých bylinek se suchým rázem. Doporučuji ho vyzkoušet s řeckým stifado – pomalu dušeným hovězím nebo či jehněčím – nebo také s pikantními klobáskami či zeleninovou moussakou.
MAZUELO, RIOJA, 2019, DOC, Španělsko, M&S
Odrůda Mazuelo se pěstuje ve španělském regionu Rioja již několik set let, ale dnes tvoří jen 3 % plochy vinic, což z něj činí v dnešní době opravdu vzácnost. Mazuelo je také známé pod názvem Cariñena nebo Carignan, a to zejména ve Francii a v dalších částech světa. Tato pozapomenutá odrůda je totiž francouzského původu a její potomci se rozšířili po celém středomoří. Toto víno, jež se rodí na kamenitých srázech hory Yerga, získává díky nadmořské výšce skvělou strukturu, svěžest a pronikavou chuť černých třešní a divokých bylinek. Doporučujeme párovat s escalivadou, španělským pokrmem z grilované zeleniny, s jehněčím a vepřovým masem, sýry či pokrmy z čínské kuchyně.
NERELLO CAPPUCIO, TERRE SICILIANE, IGT, Sicílie, 2019, M&S
Nerello Cappuccio je vzácná sicilská odrůda, která obvykle hraje druhé housle v mnohých červených vínech z tohoto italského ostrova. V této lahvi však najdeme pouze a jenom 100% Nerello Cappuccio. Znalci z vinařství Settesoli tak dávají na odiv hluboké chutě tohoto horského hroznu. Víno je voňavé se sytou barvou, ale bez dráždivého taninu. Chutná po černém rybízu, fialkách a růžích. Jedná se o vskutku všestranné víno, které lze pít kdykoliv. My jej ale doporučujeme vyzkoušet se sicilskou caponatou či jinými lilkovými pokrmy, s pizzou Margherita nebo k ragú.
Doufám, že vás vybraná vína zaujala! Nezapomeňte, kolekce vín Found jich skýtá ještě dalších sedm! Ta vám ostatně představím v příštím článku. Do té doby vám přeji příjemné léto a spoustu krásných chvil strávených se skleničkou dobrého vína a skvělého jídla.
Autor textu: Milan Juřica / FoodMillBlog
Použité dekorace: Marks & Spencer CZ
Fotky: Jan Vychodil // 360Company
Styling: FoodMillBlog + 360Company