Ingredience
- 250 g toustového chleba
- 400 g slaniny / vařeného uzeného bůčku
- 150 g „zeleného“ (libovolná kombinace: kopřiv, špenátu, medvědího česneku, máty, kadeřávku, pórku, petrželky, jarní cibulky...)
- ½ cibule
- 150 g + 10 g másla
- 6 bílků
- 6 žloutků
- 400 ml 30 – 40% smetany
- Sůl
- Špetka muškátového oříšku
- Košíčky na muffiny
Postup
- Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
- Slaninu nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte najemno a na másle (10 g) ji orestujte, dokud se nerozvoní. Přidejte slaninu a restujte tak, aby cibulka byla osmažená dozlatova.
- Máslo pokojové teploty šlehejte samotné asi 5 – 7 minut, až nabyde na objemu a zesvětlá. Poté postupně zašlehávejte žloutky a osolte. Nechte šlehat ještě pár minut.
- Zelené vašeho výběru nasekejte najemno a nyní je potřeba ho blanšírovat. Ve velkém hrnci přiveďte k varu minimálně 3 litry vody. Až se voda začne vařit, přidejte 90 g soli (na 1 litr vody asi 30 g soli). Sůl je naprosto nezbytná, zelenina si tak udrží krásnou barvu i chuť. Do vody přidejte lupení a vařte 1 minutu. Mezitím si připravte chladnou lázeň z ledové vody a minimálně 10 kostek ledu. Zeleninu a bylinky děrovanou naběračkou svižně přendejte do této lázně. Chlaďte minimálně 5 minut, poté přendejte na utěrku a nechte okapat.
- Toustový chléb nakrájejte na kostičky a nasucho opražte na pánvi dokřupava. Přesypte je do mísy a zalijte smetanou. Přidejte zelené, muškátový oříšek, slaninu s cibulkou, vyšlehané máslo se žloutky a svižně promíchejte.
- Z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh, pozor, nešlehejte ho moc dlouho, aby se nevysušil. Přimíchejte ho k nádivkové směsi a naplňte muffinové košíčky. Pečte asi 40 minut, dokud není nádivka pevná a pružná na dotek.
- Podávejte samotnou nebo s máslovými bramborami a jarním zeleninovým salátkem.
- TIPY: Nemusíte používat uzené, klidně použijte jakékoliv vaše oblíbené vařené maso. Místo části smetany můžete použít vývar z masa, které jste do nádivky vařili, nebo mléko.
- Tento recept pro vás z M&S surovin připravila Cat & Cook.